Zupa tajska z krewetkami i łososiem

Uwielbiam ostre dania. Podstawą tej zupy tajskiej z krewetkami i łososiem jest aromatyczny bulion, który sprawia, że nic się nie równa z tą zupą. Smaki przechodzą przez siebie, powodując, że nie ma osoby, która nie skusi się na dokładkę.

Co potrzebujemy?

na bulion:

  • litr wody
  • 2 łyżki sosu sojowego b/g
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżka cukru
  • plasterki chili (ile lubicie)
  • plasterki imbiru (ile lubicie)
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1/3 cebuli
  • kawałek pora
  • marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gałązki kolendry lub natki pietruszki
  • sól

pozostałe składniki:

  • krewetki
  • łosoś (ok. 150-200 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • olej roślinny (wzięłam taki do woka)
  • makaron ryżowy
  • sezam

Zaczynamy od ugotowania bulionu. Wszystkie składniki wrzucamy do wody. Gotujemy do zagotowania, a później jeszcze przez ok. 1/2 godziny. Wyciągamy wszystkie składniki bulionu.

Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy i wrzucamy razem z oczyszczonym ze skóry i ości łososiem. Wszystko doprawiamy solą, dodajemy posiekany czosnek, chili (do smaku) oraz olej (u mnie ten do woka). Przygotowane krewetki oraz łososia smażymy na patelni wraz z marynatą.

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją. Wykładamy do miseczki, na wierzch kładziemy krewetki i łososia, wszystko zalewamy gorącym bulionem.

Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku i przepłukać wodą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *