Zupa tajska z indykiem i kolendrą

Lubicie ostre dania? Ja bardzo. Na upały, wbrew pozorom, to idealne danie. Dziś mam dla Was przepis na zupę tajską z kurczakiem i kolendrą.

Co potrzebujemy?

  • oliwa
  • czerwona pasta curry (2 łyżki)
  • filet z piersi indyka (może być z kurczaka)
  • cebula czerwona
  • 3-4 pieczarki
  • łyżeczka curry w proszku
  • łyżeczka cukru
  • łyżka sosu rybnego
  • 1,5 litra bulionu (użyłam warzywnego)
  • puszka mleka kokosowego
  • kolendra
  • limonka

Na oliwie w garnku podsmażamy pastę curry (uwaga, może się przypalić!). Dodajemy pokrojonego indyka i smażymy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, pokrojone pieczarki i smażymy dalej. Dodajemy curry, cukier, sos rybny, wlewamy bulion i gotujemy. Wlewamy mleko kokosowe. Podajemy z kolendrą, skropione sokiem z limonki.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *