Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Co potrzebujemy?

  • pomidory (użyłam zwykłych, żółtych oraz kumato)
  • bulion
  • sos worcester bezglutenowy
  • syrop klonowy (lub cukier)
  • ocet (ja użyłam jabłkowy)
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • cebula
  • chili do posypania
  • sos balsamiczny do ozdoby (i smaku)
  • pestki dyni

W garnku rozgrzewamy oliwę. Smażymy pokrojoną cebulę. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pomidory. Podsmażamy i wlewamy bulion. Gotujemy do zagotowania i zmniejszamy ogień, jeszcze chwilę gotując.

Doprawiamy syropem klonowym (lub cukrem), octem i sosem worcester. Po ostudzeniu zupy blendujemy ją. Lepiej poczekać aż ostygnie, bo inaczej może nam się stępić ostrze.

Podajemy z chili, sosem balsamicznym i pestkami dyni. To nie jest obowiązkowe, ale ładnie wygląda i podbija smak.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *