Zupa pomidorowa z pulpecikami wołowymi

Znam realia i wiem, że nie zawsze chce nam się przygotować zupę jak z tego przepisu. Dlatego mam dziś dla Was przepis na bardzo szybką zupę pomidorową, do której możemy dołożyć pulpeciki wołowe (ale bez nich zupa też jest przepyszna).

Co potrzebujemy?

  • oliwa (do podsmażenia czosnku i cebulki)
  • czosnek (ok. 3 ząbków)
  • cebula szalotka (3)
  • papryczka chili
  • passata pomidorowa (w butelce, ok. 700 ml)
  • 700 ml bulionu (użyłam drobiowego)
  • suszone oregano
  • sos worcestershire*
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire (opcjonalnie)
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka masła
  • 80 ml śmietanki 30%
  • do pulpecików: mięso mielone wołowe, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, cebulka szalotka, jajko

Do garnka wlewamy oliwę, obrany i przekrojony na ćwiartki czosnek, wszystko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, dodajemy pokrojoną papryczkę chili (może być suszona). Smażymy i mieszamy, by nic nam się nie przypaliło.

Dodajemy przecier pomidorowy oraz bulion, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 10 min. Dodajemy oregano, sos worcestershire oraz część bazylii (reszta posłuży do dekoracji). Miksujemy blenderem i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło, rozpuszczamy i dodajemy śmietanę. Wszystko mieszamy.

W międzyczasie mięso mielone wołowe wyrabiamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną drobno szalotką, pieprzem i solą. Dodajemy też jajko. Formujemy pulpeciki, które obsmażamy z obu stron na oliwie. Po podsmażeniu wrzucamy do zupki i gotujemy chwilkę.

*Sos worcestershire to fermentowany sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji. Jego podstawą jest ocet słodowy, ocet winny i sos powstały w wyniku fermentacji anchois. Nie zawiera cholesterolu, tłuszczów, konserwantów i glutenu oraz zawiera około 80% mniej sodu niż sos sojowy.

Inspiracją do przygotowania zupy była niezastąpiona Kwestia Smaku. 

 

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *