Zupa paprykowa na ostro

Lato powoli odchodzi w zapomnienie, więc mam dla Was coś, co będzie pasowało też na jesienne wieczory. Zupa paprykowa, podana z kleksami ze śmietany oraz ze szczypiorkiem.

Co potrzebujemy?

  • masło (2 łyżki)
  • oliwa (2 łyżki)
  • cebula (1 biała, może być czerwona)
  • czosnek (ok. 2 ząbków)
  • marchewka (ok. 1-2)
  • papryka (użyłam zieloną, białą, czerwoną oraz małe czerwone i pomarańczowe)
  • bulion (ok. 600 ml)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowej roboty)
  • przyprawy do zupy: sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego (jeśli nie macie takiego, może być zwykły), 1 łyżeczka płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Do garnka (można najpierw na patelni, a później przerzucić do garnka) wrzucamy masło i wlewamy oliwę. Rozgrzewamy i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy startą na większych oczkach marchewkę. Wrzucamy pokrojoną paprykę, doprawiamy i podsmażamy, mieszając. Wlewamy gorący bulion, dodajemy przecier. Jeśli jest za mało soli czy pieprzu – można dodać. Gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowaniu miksujemy i podajemy ze szczypiorkiem i śmietaną. Można pominąć jedno i drugie, dodać grzanki lub co macie tylko ochotę.

Przepis inspirowany niezastąpioną Kwestią Smaku.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *