Zupa dyniowa

Jesień to idealny czas na dania z dyni. Proponuję Wam dziś zupę krem z dyni, w której znajdziecie też ziemniaki, trochę mleka kokosowego i curry.

Co potrzebujemy?

  • 1/2 dyni hokkaido
  • 3 ziemniaki
  • masło (łyżka)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • 2 pomidory
  • bulion (ok. 1.5 szklanki)
  • 1/2 kubka mleczka kokosowego
  • sól, pieprz

Dynię kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i też kroimy. W garnku na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dorzucamy dynię i ziemniaki. Doprawiamy solą, kurkumą i jeszcze chwilę smażymy.

Wlewamy bulion i gotujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Dorzucamy pokrojone pomidory (mogą być z puszki). Jeszcze chwilę gotujemy. Po ostudzeniu blendujemy, dodając odrobinę mleczka kokosowego. Lepiej blendować chłodniejszą zupę, by nie stępić ostrzy.

One Comment Dodaj swój

  1. Матвей pisze:

    Zupa dyniowa jest naszym ulubionym przysmakiem na dlugie zimowe wieczory. Wyprobowawszy wiele przepisow, stworzylismy swoj wlasny jeszcze mieszkajac w Australii. Gotujemy wedlug niego juz od 3 lat i nadal nie mozemy sie doczekac kolejnej porcji. Zupa jest pelna dyniowatosci i przypraw, rozgrzewa i otula, wypelniajac caly dom swoista magia. My jemy ja dosc pikantna, wiec zimno nam niestraszne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *