Wczoraj na obiad zrobiłam sos pomidorowy ze smażoną kiełbaską, który zjedliśmy z makaronem. Sos wyszedł naprawdę dobry, a że zrobiłam go dość sporo, postanowiłam zjeść go również dzisiaj.
Nie chciałam jeść znowu makaronu, więc zdecydowałam się na ziemniaczki. W ten sposób i wykorzystałam sos, który był zrobiony wcześniej i wprowadziłam małe urozmaicenie.
Co potrzebujemy?
sos pomidorowy (ja użyłam sosu z tego wpisu)
śmietana i mąka bezglutenowa do zagęszczenia sosu
sól, pieprz, cukier i troszkę słodkiej papryki
ziemniaki
Ugotowane ziemniaki zalewamy zagęszczonym śmietaną i mąką sosem. Zarówno śmietany, jak i mąki dodajemy „na oko”, tak by po zagotowaniu sos miał odpowiednią konsystencję. Do sosu dodajemy sól, pieprz, cukier i słodką paprykę. Wszystkiego dokładamy „do smaku”. Nie stosuję żadnych miarek, po dodawaniu przypraw próbuję sos, tak by miał odpowiedni smak.
Do sosu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbaskę bezglutenową, którą uprzednio podsmażamy tak długo, aż stanie się chrupiąca.
To bardzo proste i szybkie danie. Jest naprawdę smaczne!
Smacznego!