Ziemniaczany chleb bezglutenowy (spód ziemniaczany do pizzy)

Aleksandra, czytelniczka bloga, podesłała mi na Facebooku Bezglutenowego Bloga przepis na ziemniaczany chleb bezglutenowy. Wykorzystuje go też jako… spód do pizzy. To kolejny, po pizzy kalafiorowej, bezglutenowy sposób na stworzenie pizzy.

Co potrzebujemy? (przepis na 1 chleb lub 2 spody do pizzy)

  • drożdże (suszone, 5g)
  • sól (ok. 1,5 łyżeczki)
  • letnia woda (ok. 330 ml)
  • puree ziemniaczane (ok. 250 g)
  • mąka ziemniaczana (ok. 100 g)
  • mąka ryżowa (ok. 200 g)
  • mąka gryczana (ok. 200 g)

Najpierw musimy przygotować puree, tradycyjnie jak zwykle to robimy. Później je studzimy. Łączymy ziemniaki z mąkami, drożdżami oraz solą. Wlewamy powoli wodę, wyrabiając ciasto do połączenia składników. Jaka ma być konsystencja? Gęstej śmietany, nie może być lejące.

Formę (jeśli chcemy wykorzystać na pizzę – okrągłą) smarujemy lekko oliwą i wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do środka, wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną dłonią. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce (ciasto musi nam wyrosnąć). Może wyrosnąć mniej – w zależności od tego, jak bardzo grubą pizzę lubimy.

Niezależnie od tego, czy chcemy zrobić z tego chleb, czy spód do pizzy, wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 min w 200 stopniach.

Aleksandra podpowiedziała, że takie spody można spokojnie mrozić i wykorzystać później do pizzy. Koniecznie musimy spróbować 🙂

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *