Zapiekany makaron z kurczakiem, szpinakiem w sosie śmietanowym z curry i kurkumą

Dziś mam dla Was przepis, który (mam nadzieję) odmieni Wasz poświąteczny jadłospis. Co powiecie na zapiekany makaron z kurczakiem, szpinakiem w sosie śmietanowym z curry i kurkumą?

Co potrzebujemy?

  • filet z kurczaka (ok. 2-3 średniej wielkości)
  • 3 garści szpinaku (użyłam świeży)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • camembert (ok. 80 g)
  • ser mozzarella (ok. 100 g)
  • śmietanka 30/36%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki oliwy (1 do marynaty, 1 do smażenia)
  • ulubiony makaron bezglutenowy (ja wybrałam rurki)
  • sól, pieprz

Kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, do której dodajemy curry, kurkumę, ostrą paprykę i czosnek (drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę). Zalewamy łyżką oliwy i wszystko mieszamy. Odstawiamy. Gotujemy makaron, odcedzamy go. W tym samym garnku będziemy na pozostałej oliwie smażyć kurczaka. Dodajemy szpinak.

Wyciągamy wszystko na talerz. Wlewamy śmietanę, dodajemy camemberta i połowę sera. Wszystko roztapiamy i dodajemy kurczaka oraz makaron. Następnie przekładamy wszystko do formy żaroodpornej i posypujemy resztką sera. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Do przygotowania potrawy zainspirował mnie przepis z blogu Kwestia Smaku.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *