Zapiekany makaron z kurczakiem, szpinakiem w sosie śmietanowym z curry i kurkumą

Dziś mam dla Was przepis, który (mam nadzieję) odmieni Wasz poświąteczny jadłospis. Co powiecie na zapiekany makaron z kurczakiem, szpinakiem w sosie śmietanowym z curry i kurkumą?

Co potrzebujemy?

  • filet z kurczaka (ok. 2-3 średniej wielkości)
  • 3 garści szpinaku (użyłam świeży)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • camembert (ok. 80 g)
  • ser mozzarella (ok. 100 g)
  • śmietanka 30/36%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki oliwy (1 do marynaty, 1 do smażenia)
  • ulubiony makaron bezglutenowy (ja wybrałam rurki)
  • sól, pieprz

Kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, do której dodajemy curry, kurkumę, ostrą paprykę i czosnek (drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę). Zalewamy łyżką oliwy i wszystko mieszamy. Odstawiamy. Gotujemy makaron, odcedzamy go. W tym samym garnku będziemy na pozostałej oliwie smażyć kurczaka. Dodajemy szpinak.

Wyciągamy wszystko na talerz. Wlewamy śmietanę, dodajemy camemberta i połowę sera. Wszystko roztapiamy i dodajemy kurczaka oraz makaron. Następnie przekładamy wszystko do formy żaroodpornej i posypujemy resztką sera. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Do przygotowania potrawy zainspirował mnie przepis z blogu Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *