Zapiekany kalafior

Uwielbiam kalafiora. Zazwyczaj jem go po prostu z bułką tartą. Ostatnio postawiłam jednak na modyfikację przepisu Yotam Ottolenghi. Wyszedł z tego pyszny zapiekany kalafior. Przygotowuje się w kilka chwil, a jest naprawdę smaczny.

Co potrzebujemy?

  • kalafior (trafiłam akurat mały w Kauflandzie)
  • cebula (może być czerwona, biała, jaka chcecie)
  • kmin rzymski
  • curry
  • chili (może być zielone, czerwone)
  • śmietana kremówka
  • ser (może być cheddar, wybrałam parmezan)
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • sól

Kalafior gotujemy na parze. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę żaroodporną kładziemy na kuchenkę i roztapiamy w niej masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy curry, kmin i chili. Znów smażymy i wlewamy śmietanę. Dodajemy ser, sól i gotujemy. Dokładamy kalafior, mieszamy. Posypujemy bułką tartą oraz natką pietruszki. Pieczemy ok. 8 min. Potem 2 minuty zapiekamy z opcją grill.

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

2 Comments Dodaj swój

  1. Joanna pisze:

    Bułka tarta? Czy to danie jest bezglutenowe?

    1. Bułka tarta bezglutenowa jest dostępna na przykład od firmy Schar czy Balviten. Na tym blogu nie ma niczego, co zawiera gluten.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *