Zapiekane naleśniki z farszem z krewetek, sosu pomidorowego i sera

Uwielbiam naleśniki. Zazwyczaj jem je na słodko, ale teraz postawiłam na danie wytrawne. Zapiekane naleśniki z farszem z krewetek, sosu pomidorowego i sera przygotowałam wspólnie z partnerem. Okej, pomagałam, ale dokładnie podglądałam.

Co potrzebujemy?

  • 1 szklanka mąki (wybrałam mieszankę Schar)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej, ale użyłam niegazowanej)
  • szczypta soli
  • oliwa
  • krewetki
  • chili
  • szczypiorek
  • czosnek
  • pasata pomidorowa
  • jajko
  • ser

Wyrabiamy masę na naleśniki, smażymy je i odkładamy na bok.

Zaczynamy przygotowywać farsz. Smażymy jajko (jak na jajecznicę). Później to jajko kroimy w paski.

W międzyczasie rozmrażamy krewetki, obieramy je (jeśli jest taka konieczność, pamiętajcie o wykrojeniu jelita z krewetki – to taka cienka, czarna „żyłka”).

Na patelni na oliwie podsmażamy chili, dodajemy ser i czosnek. Na tej samej patelni smażymy krewetki i dodajemy szczypiorek. Wszystko mieszamy z pasatą pomidorową.

Farsz wykładamy na naleśniki i składamy je, zapiekając kilka chwil w piekarniku. Naleśniki pod koniec posypujemy serem. I zapiekamy jeszcze chwilę. Gotowe!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *