Zapiekane bataty podane z serkiem z chili i szczypiorkiem

Bardzo lubię bataty. Mają bardzo wyjątkowy, słodkawy smak, który doskonale kontrastuje z ostrością. Dlatego postanowiłam przygotować zapiekane bataty z serkiem w towarzystwie chili i szczypiorku.

Co potrzebujemy?

  • 3 małe bataty
  • żółtko
  • śmietana 18% (lub 30%, wtedy nie dodajemy żółtka)
  • płatki chili
  • czosnek w proszku
  • ser sałatkowy (lub feta)
  • szczypiorek
  • świeże chili
  • sól
  • oliwa

Bataty kroimy na cienkie plasterki, układamy w wysmarowanej oliwą formie do zapiekania. Plastry układamy na tzw. zakładkę. Po położeniu warstwy, posypujemy ją płatkami chili, solą oraz czosnkiem.

Po ułożeniu wszystkich warstw, polewamy śmietaną. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 45 min pod przykryciem z folii aluminiowej. Po tym czasie pieczemy jeszcze 15 min bez przykrycia.

Podajemy z serkiem wymieszanym z chili i szczypiorkiem.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *