Wołowina na ostro z makaronem ryżowym

Uwielbiam kuchnię orientalną. Lubię kiedy ostre smaki przeplatają się ze słodko-kwaśnymi. Mam dziś dla Was przepis na wołowinę na ostro z makaronem ryżowym.

Co potrzebujemy?

  • wołowina (ok. 200 g)
  • makaron ryżowy
  • starty imbir (ok. 3 łyżeczek)
  • czosnek (ok. 4 ząbków, startych)
  • czerwona papryka
  • 2 małe papryczki chili
  • świeża mięta
  • 3 dymki (zielona i biała część)
  • olej (ja użyłam rzepakowy)
  • bezglutenowy sos sojowy
  • cukier (najlepiej drobny, może być też brązowy)
  • limonka do skropienia

Wołowinę kroimy w cienkie plasterki. Przynajmniej się postarajmy. Dla ułatwienia możemy włożyć ją do zamrażalnika, wtedy łatwiej się kroi. Po pokrojeniu musi powrócić do 'temperatury pokojowej’. Imbir ścieramy na drobno, podobnie robimy z czosnkiem (możemy przepuścić go przez praskę). Paprykę czerwoną kroimy w cienkie słupki, ostrą papryczkę na drobno. Dymkę (białą i zieloną część, każda osobno) kroimy drobno.

Na patelni (a najlepiej na woku) rozgrzewamy olej i wrzucamy imbir oraz czosnek. Dodajemy paprykę czerwoną oraz białą część dymki. Następnie dodajemy mięso. Smażymy, aż zmieni kolor. Dodajemy ostrą papryczkę.

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w większości przypadków wystarczy zalać wrzątkiem). Wrzucamy go na patelnię. Sos sojowy mieszamy z cukrem i po wymieszaniu wlewamy do naszego dania. Następnie dodajemy zieloną część dymki oraz świeżą miętę. Podajemy, skrapiając limonką.

Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *