Wołowina na ostro z makaronem ryżowym

Uwielbiam kuchnię orientalną. Lubię kiedy ostre smaki przeplatają się ze słodko-kwaśnymi. Mam dziś dla Was przepis na wołowinę na ostro z makaronem ryżowym.

Co potrzebujemy?

  • wołowina (ok. 200 g)
  • makaron ryżowy
  • starty imbir (ok. 3 łyżeczek)
  • czosnek (ok. 4 ząbków, startych)
  • czerwona papryka
  • 2 małe papryczki chili
  • świeża mięta
  • 3 dymki (zielona i biała część)
  • olej (ja użyłam rzepakowy)
  • bezglutenowy sos sojowy
  • cukier (najlepiej drobny, może być też brązowy)
  • limonka do skropienia

Wołowinę kroimy w cienkie plasterki. Przynajmniej się postarajmy. Dla ułatwienia możemy włożyć ją do zamrażalnika, wtedy łatwiej się kroi. Po pokrojeniu musi powrócić do ‚temperatury pokojowej’. Imbir ścieramy na drobno, podobnie robimy z czosnkiem (możemy przepuścić go przez praskę). Paprykę czerwoną kroimy w cienkie słupki, ostrą papryczkę na drobno. Dymkę (białą i zieloną część, każda osobno) kroimy drobno.

Na patelni (a najlepiej na woku) rozgrzewamy olej i wrzucamy imbir oraz czosnek. Dodajemy paprykę czerwoną oraz białą część dymki. Następnie dodajemy mięso. Smażymy, aż zmieni kolor. Dodajemy ostrą papryczkę.

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w większości przypadków wystarczy zalać wrzątkiem). Wrzucamy go na patelnię. Sos sojowy mieszamy z cukrem i po wymieszaniu wlewamy do naszego dania. Następnie dodajemy zieloną część dymki oraz świeżą miętę. Podajemy, skrapiając limonką.

Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *