Czy to na śniadanie, czy na kolację, bardzo lubię zjeść kanapkę z dobrym(!) chlebem. Bezglutenowy chleb ma specyficzny smak. Trudno znaleźć taki, który byłby smaczny. Na przeciw wychodzi firma Italia Bez Glutenu. Przetestowałam dla Was dwa rodzaje pieczywa. Co z tego wyszło?
Bezglutenowy chleb pełnoziarnisty Nutri Free
Miałam okazję spróbować pełnoziarnisty, pyszny chleb Le mie fette. Jest lekko wilgotny, zwarty, nie kruszy się, z dużą zawartościa błonnika. Na pochwałę zasługuje opakowanie! Zawiera ono 4 pakowane osobno porcje po 2 kromki. Wpływa to na zachowanie świeżości chleba. Co za proste rozwiązanie, prawda?
Bezglutenowe i bezlaktozowe bagietki Sfilatini
Bagietki Sfilatini do podpieku to kolejne pieczywo, którego spróbowałam. Są one bez laktozy, o niskiej zawartości kwasów nasyconych , sporządzone z wykorzystaniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra vergine) oraz mąki gryczanej. Pieczywo trzeba podpiec. W 8 minut można osiągnąć pełną przyjemność z posiadania świeżego pieczywa, nadającego się znakomicie także do jedzenia nazajutrz.
Cena: 9,90 zł
Wygląda smakowicie, choć sama kiedyś zraziłam się do pakowanego pieczywa i teraz sama sobie piekę chleb bezglutenowy 🙂 Przynajmniej wiem co w nim faktycznie jest.