Kochani, Wielkanoc coraz bliżej. Wiele osób nie wyobraża sobie tego święta bez pasztetu. Dziś chciałabym pokazać Wam przepisy na pasztety inne niż te mięsne. Będą to pasztety z soczewicy, cieciorki i ziemniaków. Mam nadzieję, że Wam zasmakują. Przepisy pochodzą z książki Bożeny Kropki – „Pokonaj alergię”, o której pisałam Wam tutaj.
Pasztet z cieciorki
500 g ugotowanej cieciorki
2 marchewki
4 cebule
4 żółtka
4 łyżki wody
2 łyżki bezglutenowej mąki ziemniaczanej
oliwa z oliwek
przyprawy: bezglutenowy sos sojowy, sól, pieprz
Cieciorkę moczymy, aż zacznie pękać. Następnie gotujemy ją. Warzywa trzemy na tarce i dusimy do miękkości. Warzywa i ugotowaną cieciorkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy resztę składników. Masę doprawiamy i przekładamy do foremki. Możemy udekorować ją ziarnem słonecznika, dyni. Wierzch pasztetu smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zapiekamy pasztet około godziny w temperaturze 180 stopni.
Pasztet z soczewicy
500 g ugotowanej soczewicy zielonej
250 g pieczarek
1 cebula
4 żółtka
4 łyżki wody
2 łyżki bezglutenowej mąki ziemniaczanej
4 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: bezglutenowy sos sojowy, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku
Cebulę dusimy z pieczarkami. Pieczarki i ugotowaną soczewicę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe składniki. Masę dokładnie mieszamy i doprawiamy. Dodajemy pozostałe składniki. Masę mieszamy i doprawiamy. Wkładamy do foremki i dekorujemy ziarnem słonecznika, dyni. Wierzch pasztetu smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zapiekamy pasztet przez godzinę w 180 stopniach.
Pasztet z ziemniaków
500 g obranych ziemniaków
150 g łuskanych pestek dyni zmielonych na mąkę
2 średnie cebule
2 żółtka
oliwa z oliwek do wysmarowania formy
przyprawy: bezglutenowy sos sojowy do smaku, czosnek, koperek, 1/2 łyżki majeranku, sól
Ziemniaki i cebulę trzemy w malakserze. Dodajemy resztę składników. Masę dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 190 stopni przez godzinę.
Smacznego!
Wszystkie paszteciki smaczne, ale najbardziej polecam ten z ciecierzycy, bo ona jest źródłem aminokwasów być może nawet lepszym od mięsa, http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/cieciorka-%C5%9Bwietny-zamiennik-mi%C4%99sa – warto dowiedzieć się cokolwiek o niej i zacząć wcinać, nie tylko w pasztecie 🙂