Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Chciałabym zaproponować Wam producenta, którego wędliny możecie kupić bez obaw. Produkuje on bowiem serię, która jest całkowicie bezglutenowa. Chodzi o wędliny firmy Żywiec Wojciech Dobija.
Podczas ostatnich zakupów w Tesco, przy lodówkach z hermetycznie zapakowanymi produktami, znalazłam liczne produkty firmy Żywiec. Skojarzyłam, że jest to ta sama firma, którą polecano mi w jednym z komentarzy. Pierwszy produkt, który wzięłam w ręce, okazał się bezglutenowy, więc postanowiłam szerzej napisać o innych wyrobach.
Wśród bezglutenowych produktów firmy Żywiec znajdują się:
- Kiełbasa krakowska sucha – kiełbasa tej firmy była wielokrotnie nagradzana przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego tytułem Produktu najwyższej jakości
- Parówki wiedeńskie – jak zapewnia producent, większość smakoszy po ich spróbowaniu przyznaje, że są jedyne w swoim rodzaju, osiągnięto to poprzez zastosowanie tradycyjnej receptury i dodaniu wysokiej jakości mięsa
- Paróweczki z szynki – parówki mają wysoką zawartość mięsa 93%, niską zawartość tłuszczu i nie zawierają glutenu
- Frankfurterki parzone – kupiłam je podczas ostatniej wizyty w Tesco, wyglądają naprawdę apetycznie, a jak zapewnia producent produkowane są wyłącznie z mięsa wieprzowego
- Kiełbasa żywiecka – jak zaznacza producent, już sama nazwa pretenduje ją do wizytówek naszej firmy, no bo gdzież jak nie w Żywcu produkuje się najlepszą kiełbasę żywiecką
- Szyneczka z indyka – mała szynka o wyjątkowych walorach smakowych, jest produktem wyprodukowanym wyłącznie z mięsa indyczego, jak zapewnia producent, szczególnie doceniana przez młodych klientów
- Kabanosy – klasyczny kabanos wędzony i suszony
- Kiełbasa biała parzona – kiełbasa o charakterystycznej nucie majeranku
- Kiełbasa myśliwska – długotrwały proces suszenia nadaje jej wyjątkowy smak i aromat
- Kiełbasa toruńska – jest szczególnie smaczna po podgrzaniu na grillu lub ognisku
- Kiełbasa śląska – kiełbasa ta była wielokrotnie nagradzana w konkursach i testach konsumenckich
- Salami pepperoni – jego oryginalny smak uzyskuje się dzięki procesowi dojrzewania w specjalnym mikroklimacie stworzonym w pomieszczeniu o kontrolowanej wilgotności i temperaturze
- Polędwica sopocka – jak zapewnia producent, klienci szczególnie ceną go za soczystość, jędrność i naturalny kolor
- Szynka żywiecka – szynka z formy gotowana i wędzona, która dzięki niepowtarzalnemu smakowi cieszy się nieustającym zainteresowaniem wśród klientów – zapewnia producent
- Szynka konserwowa – szynka z wyselekcjonowanych mięśni szynkowych, produkt nie jest wędzony
- Boczek pieczony – dobra informacja dla fanów boczku, ponieważ ciężko jest o dobry, bezglutenowy boczek
Na Wielkanoc przyda się na pewno kiełbasa biała, ale i inne wędliny również. Mam nadzieję, że nieco ułatwiłam Wam zakupy przedświąteczne.
Producent zaznacza, że jako wyroby bezglutenowe mogą być traktowane wyłącznie wyroby zapakowane w oryginalne, nie naruszone, opakowanie firmowe. Zwracajcie na to uwagę.
Życzę Wam miłych zakupów!
Wiem tez, ze produkty od Henryka Kani sa bezglutenowe i smaczne jakby ktoś szukal innych producentow