Wątróbka z cebulką i ziemniakami

on

Dzisiaj mam dla Was przepis, który wymaga nieco więcej przygotowań. Musicie rozpocząć je już dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem obiadu. Co to takiego? Wątróbka z indyka z cebulką i ziemniaczkami!

Dlaczego musicie przygotować ją wcześniej? Ponieważ wątróbkę najlepiej wymoczyć w mleku. Im dłużej, tym lepiej. Ja wątróbkę zaczynam moczyć w mleku wieczorem i zostawiam na noc. Na drugi dzień mogę ją spokojnie przygotować.  Po co moczymy wątróbkę w mleku? Pozbawimy ją w ten sposób charakterystycznej goryczki. Poza tym mleko wyciąga wszelkie toksyny, przez co nasze mięso jest zdrowsze i smaczniejsze.

Co potrzebujemy?

ok. 40-50 dag wątróbki (ja wybrałam z indyka)

ziemniaki

groszek z marchewką

cebula

mąka bezglutenowa

mleko (do wymoczenia, o którym pisałam wcześniej)

olej rzepakowy

sól, pieprz do smaku

Wymoczoną wątróbkę odsączamy z mleka i płuczemy krótko pod wodą. Taką wątróbkę obtaczamy w bezglutenowej mące. W międzyczasie obieramy ziemniaki i wstawiamy, by ugotowały się, kiedy będziemy smażyć wątróbkę.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naszą wątróbkę, do zrumienienia, aż mięso będzie miękkie. Na drugiej patelni smażymy cebulkę, aż się pięknie zeszkli. Dorzucamy ją później do usmażonej wątróbki. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy pod przykryciem.

Przyszła pora na marchewkę z groszkiem. Do garnka wrzucamy groszek z marchewką, wraz z zalewą. Dodajemy do niej 1-2 łyżki bezglutenowej mąki i niecałą łyżkę masła. Gotujemy aż wszystko zgęstnieje. No i gotowe!

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

  1. ~Ktoś pisze:

    Wątróbka bleeeee……

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *