Dzisiaj mam dla Was przepis, który wymaga nieco więcej przygotowań. Musicie rozpocząć je już dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem obiadu. Co to takiego? Wątróbka z indyka z cebulką i ziemniaczkami!
Dlaczego musicie przygotować ją wcześniej? Ponieważ wątróbkę najlepiej wymoczyć w mleku. Im dłużej, tym lepiej. Ja wątróbkę zaczynam moczyć w mleku wieczorem i zostawiam na noc. Na drugi dzień mogę ją spokojnie przygotować. Po co moczymy wątróbkę w mleku? Pozbawimy ją w ten sposób charakterystycznej goryczki. Poza tym mleko wyciąga wszelkie toksyny, przez co nasze mięso jest zdrowsze i smaczniejsze.
Co potrzebujemy?
ok. 40-50 dag wątróbki (ja wybrałam z indyka)
ziemniaki
groszek z marchewką
cebula
mąka bezglutenowa
mleko (do wymoczenia, o którym pisałam wcześniej)
olej rzepakowy
sól, pieprz do smaku
Wymoczoną wątróbkę odsączamy z mleka i płuczemy krótko pod wodą. Taką wątróbkę obtaczamy w bezglutenowej mące. W międzyczasie obieramy ziemniaki i wstawiamy, by ugotowały się, kiedy będziemy smażyć wątróbkę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naszą wątróbkę, do zrumienienia, aż mięso będzie miękkie. Na drugiej patelni smażymy cebulkę, aż się pięknie zeszkli. Dorzucamy ją później do usmażonej wątróbki. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy pod przykryciem.
Przyszła pora na marchewkę z groszkiem. Do garnka wrzucamy groszek z marchewką, wraz z zalewą. Dodajemy do niej 1-2 łyżki bezglutenowej mąki i niecałą łyżkę masła. Gotujemy aż wszystko zgęstnieje. No i gotowe!
Smacznego!
Wątróbka bleeeee……