Warzywa z patelni z grzybami shimeji

dnia

Groszek cukrowy, papryka, grzyby shimeji wskoczyły na moją patelnię. Powstały warzywa stir fry. Pyszne!

Co potrzebujemy?

  • groszek cukrowy
  • brokuł
  • papryka czerwona
  • cebula (u mnie szalotka)
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • grzyby shimeji
  • imbir
  • przyprawa curry (łyżeczka)
  • ostra papryczka (łyżeczka)
  • sos sojowy bezglutenowy (3 łyżki)
  • ocet ryżowy (2 łyżki) lub sok z cytryny
  • syrop klonowy (1 łyżka)
  • oliwa
  • sezam
  • kolendra
  • sos balsamiczny

Brokuła kroimy na różyczki, paprykę w paski (a te na pół), cebulę kroimy w kostkę, czosnek zgniatamy i siekamy.

W woku (lub na dużej patelni) rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy wszystkie warzywa równocześnie (oprócz czosnku). Smażymy mieszając co jakiś czas. Dodajemy grzyby shimeji.

Ze środka woka odgarniamy warzywa na boki, robiąc miejsce. Wlewamy jeszcze trochę oliwy i wsypujemy posiekany imbir, czosnek, posiekaną papryczkę. Dodajemy przyprawę curry. Mieszamy wszystko z warzywami.

Do warzyw dodajemy sos sojowy, ocet, mieszamy jeszcze chwilę.

Wykładamy wszystko na talerz, posypujemy sezamem, kolendrą i polewamy sosem balsamicznym.

W drugiej wersji, na przykład, jeśli warzywa zostaną na drugi dzień, możemy do nich dodać trochę sera pleśniowego i wszystko zmieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.