Tort bezglutenowy (kilka warstw, orzechy, krem)

Kilka dni temu obchodziłam 26. urodziny. To trzecie urodziny na diecie bezglutenowej. W tym roku mój tata zrobił mi niespodziankę i przygotował bezglutenowy tort urodzinowy. Tort wyszedł przepyszny.

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj (białka oddzielone od żółtek)
  • 200 g cukru
  • 200 g czekolady deserowej (posiekana)
  • 250 g orzechów włoskich (grubo zmielone)
  • 150 g suszonych fig/moreli (drobno posiekanych)

Masa:

  • 200 ml śmietanki UHT 30%
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego/waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja na wierzch – wyłożone owocami – tu brzoskwinie, ale można dodać dowolne owoce lub posypać czekoladą.

Ciasto:

Białko ubijamy za pomocą miksera. Do ubijanych białek stopniowo dodajemy cukier. Całość ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, grubo zmielone orzechy, posiekane figi/morale i posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, następnie dzielimy na dwie części, które przekładamy do dwóch form o średnicy 21 cm. Wcześniej wykładamy je papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. (termoobieg), przez około 35-40 min. (żeby było suche w środku).

Masa z serka:

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i serek homogenizowany. Delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Gotowe blaty studzimy. Jeden blat zostawiamy w formie. Ten, który został w formie smarujemy masą z serka. Na tę masę dodajemy drugi blat ciasta. Wierzch ciasta smarujemy masą z serka (pozostałą) i wstawiamy do lodówki.

Jeśli jesteście z Krakowa i okolic, a nie chcecie piec tortu samodzielnie, polecam Zielony Talerz. W marcu zamawiałam tam tort bezglutenowy i bezjajeczny. Był naprawdę smaczny. Można zamówić go na dowóz lub odebrać osobiście pod Krakowem/osobiście w Krakowie. Na pewno się nie rozczarujecie!

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

5 Comments Dodaj swój

  1. ~donia pisze:

    Ja również już trzeci rok przygotowuję dla swoich dzieci torty bezglutenowe, ciasta. Pyszne i niczym nie odbiegają od glutenowych 😛 Pozdrowienia z pochwałami dla taty 😛

  2. ~Artur pisze:

    Witam wspaniały torcik i widzę, że ktoś tu miał urodziny. Więc składam życzenia przy okazji. Wszystkiego najlepszego dużo zdrowia przede wszystkim bo jak będzie zdrowie to i cała reszta pojawi się z pewnością. Jeszcze raz wszystkiego dobrego.

  3. ~Ewad pisze:

    Swietnie piszesz, naprawdę masz talent 🙂 jestes pisarzem? Czy po prostu taki dar? 🙂 Moze powinienes pojsc w tym kierunku, wiem co mowie, rzadko kto pisze tak swietne teksty, nie tylko na blogach. Naprawde posiadasz wielki talent 🙂 Mam nadzieje, ze niedlugo Twoje teksty stana się czymś slawnym i więcej osob będzie moglo z nimi obcowac 🙂

  4. ~Bronisław pisze:

    My niestety nigdy nie wiedzieliśmy z żoną jak przygotować taki dobry torcik dla córki 🙁 Pozostawały takie „zastępniki” tortu… Szkoda, że w mniejszych cukierniach nie oferują produktów bezglutenowych, przecież coraz więcej osób potrzebuje takich produktów. Dziękuję Ci pięknie za przepisik, wprawdzie „Dzień dziecka” to nie urodziny, ale sprawimy taki córce, będzie bardzo szczęśliwa!

  5. ~Marcin pisze:

    Świetny bezglutenowy tort, naprawdę super sprawa, tylko szkoda że tak mało dostępne są takie torty jak ktoś chce taki gotowy bezglutenowy tort kupić, bo moim zdaniem są naprawdę mało dostępne. Więc pozostaje zrobić samemu, ale mając taki super przepis jak właśnie ten, to nie ma mowy żeby tort nie wyszedł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *