Tapioka, czyli idealny produkt dla bezglutenowców. Wrap i deser z tapioki

Tapioka to idealny produkt dla bezglutenowców. Nie ma glutenu – to najważniejsze, ale może też zastępować pieczywo. Dodatkowo może być też zamiennikiem zwykłej tortilli. No i idealnie sprawdza się w deserach!

Koala Poland wysłała mi nawodnioną tapiokę (tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z manioku), pulpę z marakui oraz mango. Dzięki temu trochę słonecznych smaków wjedzie do mojej kuchni w ten jesienny czas!

Nawodnioną tapiokę możecie kupić na stronie Panegara. Paczka 490 gram (saszetki 7 x 70 gram) – 14,57 zł.

Jak przygotować?

1. Na zimną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wsypujemy 1 saszetkę tapioki.
2. Wyrównujemy powierzchnię.
3. Podgrzewamy ok. 1,5 min na średnim ogniu. Odwracamy i znów podgrzewamy przez 1,5 min.
4. Na jeszcze lekko ciepły wrap nakładamy ulubione dodatki. Można go zwinąć lub złożyć jak omlet.

U mnie wjechały składniki, czyli suszone mięso, długo dojrzewający ser, pomidorki koktajlowe. Po złożeniu na pół na wierzch wylądowała sriracha i kiełki słonecznika.

A deser z tapioki?

Co potrzebujemy?

  • Mleczko kokosowe
  • Syrop klonowy/miód
  • Cukier waniliowy
  • Żelatyna
  • Puszka marakui

Zagotowujesz mleczko kokosowe (400 ml), dodajesz cukier waniliowy, dosładzasz syropem klonowym/miodem. Wsypujesz dwie saszetki tapioki. Chwila podgrzania i rozlewamy na pucharki.

Żelatynę mieszamy z owocem. Ilość według instrukcji. Wylewamy na pudding. Gotowe!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *