Tacos z carnitas oraz salsą z mango

Podczas ostatnich zakupów w Biedronce, już przy samej kasie, trafiłam na kukurydziane tacosy (skład to tylko 3 pozycje, kukurydza, woda i sól). Pomyślałam, że trzeba jak najszybciej zrobić z nimi jakieś cuda. Wybór padł na tacosy z carnitas oraz salsą z mango, pomidorków koktajlowych i kolendry.

Przygotowanie mięsa trochę trwa, ale naprawdę warto zrobić carnitas, bo z takim mięsem tacosy smakują wyjątkowo.

Co potrzebujemy?

Carnitas:

  • karkówka (ok. 500 g) – może być łopatka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula (u mnie czerwona)
  • 1 pomarańcza (sam sok, ominęłam dodanie skórki)

Do posypania mięsa: żółty ser tarty

Salsa do tacos:

  • 1 duże dojrzałe mango
  • dwie garści pomidorków koktajlowych
  • posiekana cebula szalotka (lub cukrowa)
  • ostra papryczka (posiekana)
  • świeża kolenra
  • sok z 1 limonki
  • szczypta soli

Zaczynamy przygotowywanie mięsa. Kroimy je na kawałki (ok. 5 cm), wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy przyprawami, dodajemy liście laurowe, czosnek, cebulę. Wyciskamy na wszystko sok z pomarańczy. Ustawiamy naczynie na gazie, wlewamy szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, przez około 2 godziny.

Wykładamy naczynie z pieca, mięso wyciągamy na talerz i rozdrabniamy widelcem na cząstki. Wyławiamy z naczynia wszystkie pozostałości po pieczeniu, wstawiamy naczynie znów na „gaz”, redukujemy sos. Potem wkładamy mięso do sosu, mieszamy. Przekładamy wszystko na patelnię, by lekko zrumienić. Gotowe!

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Mango kroimy w kostkę, pomidorki w ćwiartki. Cebulkę drobno, wszystko mieszamy. Dodajemy kolendrę, sól, papryczkę chili. Skrapiamy sokiem z limonki i wszystko mieszamy.

Tacos podgrzewamy w piekarniku, wykładamy na nie mięso, posypujemy startym serem i nakładamy salsę.

Gotowe!

Inspiracją były liczne internetowe przepisy na carnitas i przeróżne salsy do tacos. 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *