Tacos z carnitas oraz salsą z mango

Podczas ostatnich zakupów w Biedronce, już przy samej kasie, trafiłam na kukurydziane tacosy (skład to tylko 3 pozycje, kukurydza, woda i sól). Pomyślałam, że trzeba jak najszybciej zrobić z nimi jakieś cuda. Wybór padł na tacosy z carnitas oraz salsą z mango, pomidorków koktajlowych i kolendry.

Przygotowanie mięsa trochę trwa, ale naprawdę warto zrobić carnitas, bo z takim mięsem tacosy smakują wyjątkowo.

Co potrzebujemy?

Carnitas:

  • karkówka (ok. 500 g) – może być łopatka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula (u mnie czerwona)
  • 1 pomarańcza (sam sok, ominęłam dodanie skórki)

Do posypania mięsa: żółty ser tarty

Salsa do tacos:

  • 1 duże dojrzałe mango
  • dwie garści pomidorków koktajlowych
  • posiekana cebula szalotka (lub cukrowa)
  • ostra papryczka (posiekana)
  • świeża kolenra
  • sok z 1 limonki
  • szczypta soli

Zaczynamy przygotowywanie mięsa. Kroimy je na kawałki (ok. 5 cm), wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy przyprawami, dodajemy liście laurowe, czosnek, cebulę. Wyciskamy na wszystko sok z pomarańczy. Ustawiamy naczynie na gazie, wlewamy szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, przez około 2 godziny.

Wykładamy naczynie z pieca, mięso wyciągamy na talerz i rozdrabniamy widelcem na cząstki. Wyławiamy z naczynia wszystkie pozostałości po pieczeniu, wstawiamy naczynie znów na „gaz”, redukujemy sos. Potem wkładamy mięso do sosu, mieszamy. Przekładamy wszystko na patelnię, by lekko zrumienić. Gotowe!

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Mango kroimy w kostkę, pomidorki w ćwiartki. Cebulkę drobno, wszystko mieszamy. Dodajemy kolendrę, sól, papryczkę chili. Skrapiamy sokiem z limonki i wszystko mieszamy.

Tacos podgrzewamy w piekarniku, wykładamy na nie mięso, posypujemy startym serem i nakładamy salsę.

Gotowe!

Inspiracją były liczne internetowe przepisy na carnitas i przeróżne salsy do tacos. 

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *