Szynka szpikowana czosnkiem

Chciałabym przedstawić Wam dziś przepis na pyszny, bezglutenowy obiad. Do jego przygotowania potrzebujemy troszkę więcej czasu, więc jest to posiłek idealny na wolny, leniwy weekend. Będzie to szynka szpikowana czosnkiem z suszonymi grzybami i cebulą.

Co potrzebujemy?
szynka (moja miała nieco ponad 1 kg)
czosnek
sól, pieprz
suszone grzyby
olej

Szynkę myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Czosnek obieramy, nakłuwamy mięso i wkładamy w dziurki czosnek (około 2 kawałków do jednej dziurki, ilość zależy od tego, jak bardzo lubicie czosnek).

Szynkę wkładamy do brytfanny. Obsypujemy suszonymi grzybkami i cebulą pokrojoną w ósemki lub drobniej. Polewamy olejem.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy brytfannę. Pieczemy około 2 godziny. Proponuję po 1-1,5 godzinie sprawdzić, jak wygląda nasza szynka. Pod koniec pieczenia do brytfanny wlewamy około 400 ml wody.

Upieczoną szynkę przekładamy na deskę. Sos, jaki wytworzył się podczas pieczenia przelewamy do garnuszka. Gotujemy około 15 min. Sos musimy zagęścić mąką (około łyżka) wymieszaną z zimną wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szynkę polewamy sosem i podajemy z ziemniaczkami.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

2 Comments Dodaj swój

  1. ~elżbieta pisze:

    Moje pytanie dotyczy kupowania mięsa.Widząc na stoisku wędliniarsko-mięsnym jak pani podaje w tych samych rękawiczkach foliowych wędliny panu przede mną a potem mnie surowy boczek…..?
    A może wcześniej był krojony nożem ,,z wędlin”?Wędliny kupuję paczkowane,ale mięso?
    A jak Ty i inni sobie z tym radzą?

    1. Ja zawsze proszę, żeby sprzedająca zmieniała rękawiczki i podawała mi mięso w nowych. Nie ma z tym zazwyczaj problemu. Wędliny zazwyczaj kupuję paczkowane, więc z tym kłopotu nie ma. Szynka, jaką kupiłam, była przy mnie wypakowana, a w sklepie są same produkty naturalne, bo to wiejski sklepik osiedlowy. Ba, nawet parówki z licencjonowanym, przekreślonym kłosem mają! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *