Owocem, który kojarzy mi się z jesienią, jest jabłko. Uwielbiam je jeść w różnych postaciach. Dziś postanowiłam upiec ciasto z tym owocem. Jest ono bardzo szybkie i smaczne.
Co potrzebujemy?
1,5 szklanki mąki bezglutenowej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
2 jabłka
1,5 łyżeczki cynamonu
Jak przygotować ciasto z jabłkami?
Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko mieszamy do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji ciasta.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wylewamy troszkę ciasta. Układamy pokrojone w większe kawałki jabłko.
Na jabłka wylewamy resztę ciasta, z wierzchu układamy jeszcze kilka plasterków jabłek i pieczemy w ok 180 stopniach przez 40 – 45 min.
Ciasto się pięknie rumieni i ma chrupiący wierzch.
Smacznego!
Ciasto z jabłkami – zawsze się udaje, zawsze smakuje i zawsze jest go za mało 😉 uwielbiam i często piekę.A ja u Ciebie z innymi słodyczami bezglutenowymi? Widujesz coś w tradycyjnych sklepach? Ja najczęściej kupuję tu: http://freedelikatesy.pl/slodycze_i_przekaski_1.html ale fajnie byłoby poznać alternatywę. Polecisz coś?:)
Polecam tę zakładkę na moim blogu: http://bezglutenowy.blog.pl/?s=s%C5%82odycze 🙂
wlasnie dzis zrobilam placuszka i jest baaardzo dobry 🙂
polecam przepis sama sprawdzilam i goraco polecam
http://pinkcake.blox.pl/2011/05/Gryczane-ciasto-marchewkowe-bezglutenowe.html
Jaki użyłaś cynamon ? (Chodzi mi o firmę )
Pozdrawiam
Jeżeli mnie pamięć nie myli to Kamis lub Prymat 🙂
Dziękuje za odpowiedz , bardziej zdecyduje sie chyba na PRYMAT 🙂
Pozdrawiam
Ciasto jest przepyszne, mój mąż choć nie jest na diecie bezglutenowej uwielbia je:-)
Też je uwielbiam!
A jaka mąka? Jaglana, kukurydziana czy inna?
Ja użyłam kukurydzianej, ale z inną też wyjdzie.