Szybkie bezglutenowe ciasto z jabłkami

Owocem, który kojarzy mi się z jesienią, jest jabłko. Uwielbiam je jeść w różnych postaciach. Dziś postanowiłam upiec ciasto z tym owocem. Jest ono bardzo szybkie i smaczne.

Co potrzebujemy?
1,5 szklanki mąki bezglutenowej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
2 jabłka
1,5 łyżeczki cynamonu

Jak przygotować ciasto z jabłkami?

Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko mieszamy do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji ciasta.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wylewamy troszkę ciasta. Układamy pokrojone w większe kawałki jabłko.
Na jabłka wylewamy resztę ciasta, z wierzchu układamy jeszcze kilka plasterków jabłek i pieczemy w ok 180 stopniach przez 40 – 45 min.

Ciasto się pięknie rumieni i ma chrupiący wierzch.

Smacznego!

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

10 Comments Dodaj swój

  1. ~Kasia Ka napisał(a):

    Ciasto z jabłkami – zawsze się udaje, zawsze smakuje i zawsze jest go za mało 😉 uwielbiam i często piekę.A ja u Ciebie z innymi słodyczami bezglutenowymi? Widujesz coś w tradycyjnych sklepach? Ja najczęściej kupuję tu: http://freedelikatesy.pl/slodycze_i_przekaski_1.html ale fajnie byłoby poznać alternatywę. Polecisz coś?:)

  2. ~bialorucka napisał(a):

    wlasnie dzis zrobilam placuszka i jest baaardzo dobry 🙂
    polecam przepis sama sprawdzilam i goraco polecam
    http://pinkcake.blox.pl/2011/05/Gryczane-ciasto-marchewkowe-bezglutenowe.html

  3. ~Magdalena napisał(a):

    Jaki użyłaś cynamon ? (Chodzi mi o firmę )

    Pozdrawiam

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Jeżeli mnie pamięć nie myli to Kamis lub Prymat 🙂

  4. ~Magdalena napisał(a):

    Dziękuje za odpowiedz , bardziej zdecyduje sie chyba na PRYMAT 🙂
    Pozdrawiam

  5. ~Ania napisał(a):

    Ciasto jest przepyszne, mój mąż choć nie jest na diecie bezglutenowej uwielbia je:-)

  6. ~Marzena napisał(a):

    A jaka mąka? Jaglana, kukurydziana czy inna?

    1. ~Bezglutenowy Blog napisał(a):

      Ja użyłam kukurydzianej, ale z inną też wyjdzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *