Szparagi z jajkiem w koszulce

Jajka w koszulkach (inaczej jajka poche) to coś, co wielu spędza sen z powiek. Mam jednak sposób, dzięki któremu przygotowanie takiego jajka będzie naprawdę proste. A w towarzystwie szparagów będzie w ogóle wyjątkowe.

Co potrzebujemy?

  • szparagi
  • jajko
  • trochę tłuszczu (masło/oliwa)
  • folia spożywcza
  • woda

Szparagi gotujemy na parze, wcześniej odłamując końcówki łodyg (złamią się w odpowiednim miejscu, ale można też samemu je przyciąć). Na miseczkę/kubeczek wykładamy folię spożywczą, którą smarujemy tłuszczem po środku. Wbijamy jajko i zawiązujemy folię. Gotujemy wodę i wrzucamy do wrzątku, gotując ok. 4 minuty. Potem delikatnie wyjmujemy z folii.

Możemy posypać serem, ale to nie jest obowiązkowa wersja.

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *