Szparagi z jajkiem w koszulce

Jajka w koszulkach (inaczej jajka poche) to coś, co wielu spędza sen z powiek. Mam jednak sposób, dzięki któremu przygotowanie takiego jajka będzie naprawdę proste. A w towarzystwie szparagów będzie w ogóle wyjątkowe.

Co potrzebujemy?

  • szparagi
  • jajko
  • trochę tłuszczu (masło/oliwa)
  • folia spożywcza
  • woda

Szparagi gotujemy na parze, wcześniej odłamując końcówki łodyg (złamią się w odpowiednim miejscu, ale można też samemu je przyciąć). Na miseczkę/kubeczek wykładamy folię spożywczą, którą smarujemy tłuszczem po środku. Wbijamy jajko i zawiązujemy folię. Gotujemy wodę i wrzucamy do wrzątku, gotując ok. 4 minuty. Potem delikatnie wyjmujemy z folii.

Możemy posypać serem, ale to nie jest obowiązkowa wersja.

 

One Comment Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *