Szarlotka sypana

Bezglutenowa szarlotka sypana to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, a efekt jest naprawdę bardzo dobry. Ciasto jest pyszne i znika ekspresowo.

Co potrzebujemy?

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki uniwersalnej Grano*)
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej bezglutenowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego bezglutenowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 8 kwaśnych jabłek
  • 200 g zimnego masła

Mąka, kaszka kukurydziana, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia – wszystko mieszamy razem. Dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Tortownicę (lub inną formę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie bułką tartą bezglutenową.

Na spód wysypujemy pierwszą część suchych składników. Na to jabłka. Znów suche składniki i reszta jabłek. Na koniec ostatnia część suchych składników. Na wierzch ścieramy masło tak, żeby przykryło całość.

Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

* Cena: 9,90 zł/kg; skład: Mąka ryżowa, skrobia tapiokowa, skrobia ziemniaczana, mąka gryczana biała, skrobia kukurydziana, mielona łuska babki płesznik, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono i diacetylowinowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.