Szare kluski na stół!

on

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na coś, co chodziło za mną od kilku dni. Uwaga, uwaga, przed Wami szare kluski ze skwarkami i kapustką kiszoną!

Co potrzebujemy?
ziemniaki (my wykorzystaliśmy chyba z 6 średnich)
boczek wędzony bezglutenowy
kapusta kiszona
mąka bezglutenowa
2 jajka (można więcej)
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach. Do papki dodajemy 2 jajka i mąkę „na oko” (by powstała gęsta masa, z której możemy rozdzielać małe kluski). Dodajemy pieprzu i soli do smaku.

W międzyczasie w garnku gotujemy kapustkę kiszoną. Możemy dodać troszkę wody, żeby nam się kapustka nie przypaliła.

W garnku gotujemy wodę. Kiedy już wrze bierzemy na łyżkę małe „kawałki” masy, tak by powstały kluski. Zanurzamy łyżkę we wrzątku, tak jakbyśmy chcieli kłaść kluski na wodę. I tak z całą masą. Kluski są gotowe do wyjęcia, kiedy wypłyną na wierzch.

Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Dlaczego? Bo boczek sam w sobie jest tłusty i dodatkowego tłuszczu nie potrzeba.

Odsączone kluski wsypujemy na patelnię, na której smażył się boczek i jeszcze chwilkę je podsmażamy.

Wykładamy kluski i kapustę na talerz.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *