Stir-fry z makaronem ryżowym, brokułami, kurczakiem i sosem orzechowym

Mam dziś dla Was przepis na pyszny makaron ryżowy z brokułami, kurczakiem, kukurydzą cukrową i sosem orzechowym. Aromatyczny i prosty w przygotowaniu.

Co potrzebujemy?

  • makaron ryżowy (szerszy, ok. 3-5 mm)
  • średniej wielkości brokuł
  • kukurydza cukrowa w kolbach (jeśli nie ma, może być mała puszka konserwowej)
  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • biały pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku (starte)
  • mały kawałek imbiru (starty)
  • olej do woka (lub inny)
  • łyżeczka mąki bezglutenowej
  • posiekany szczypiorek/dymka
  • kolendra i chili do posypania
  • sos hoisin: 8 łyżek sosu sojowego, 8 łyżek wody, 2 płaskie łyżki masła orzechowego, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu ryżowego, 6 łyżeczek oleju sezamowego, szczypta pieprzu cayenne

Kukurydzę gotujemy, żeby ziarna były lekko miękkie, ale nie rozgotowane. Brokuł przelewamy dwa razy wrzątkiem, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy białym pieprzem i mieszamy ze startym czosnkiem i imbirem.

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż wszystkie się połączą.

W woku rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka, pod koniec smażenia obsypujemy mięso mąką. Dodajemy ziarna kukurydzy. Jeśli wykorzystujemy kukurydzę w kolbach możemy skrajać ziarna w większych kawałkach. Dorzucamy podzielonego na różyczki brokuła. Wszystko podsmażamy i dodajemy makaron. Następnie wlewamy sos i jeszcze chwilę podsmażamy.

Podajemy z posiekanym szczypiorkiem/dymką, kolendrą i chili.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku. 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *