„Steki” z kalafiora

A co powiecie na taką nietypową formę podania kalafiora? „Steki” z kalafiora robi się bardzo szybko. A z reszty tego warzywa można zrobić spód do pizzy z kalafiora lub kalafior w formie zapiekanej.

Co potrzebujemy?

  • kalafior
  • koperek
  • bułka tarta bezglutenowa
  • masło
  • oliwa
  • majonez
  • czosnek (2 ząbki, zależy od upodobań)
  • sos chili
  • sól, pieprz

Kalafiora kroimy na pół i wykrawamy z niego ok. 2-centymetrowej grubości steki. Smażymy je z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy przez 15 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę.

W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając łyżkę majonezu, rozgniecione dwa ząbki czosnku, kilka kropel sosu chili). Wszystko mieszamy. Na patelni przygotowujemy bułkę tartą bezglutenową z masłem. Podsmażamy aż zrobi się „papka”.

Po wyjęciu z piekarnika kalafiora polewamy sosem, posypujemy bułką tartą z masłem oraz koperkiem.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *