„Steki” z kalafiora

A co powiecie na taką nietypową formę podania kalafiora? „Steki” z kalafiora robi się bardzo szybko. A z reszty tego warzywa można zrobić spód do pizzy z kalafiora lub kalafior w formie zapiekanej.

Co potrzebujemy?

  • kalafior
  • koperek
  • bułka tarta bezglutenowa
  • masło
  • oliwa
  • majonez
  • czosnek (2 ząbki, zależy od upodobań)
  • sos chili
  • sól, pieprz

Kalafiora kroimy na pół i wykrawamy z niego ok. 2-centymetrowej grubości steki. Smażymy je z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy przez 15 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę.

W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając łyżkę majonezu, rozgniecione dwa ząbki czosnku, kilka kropel sosu chili). Wszystko mieszamy. Na patelni przygotowujemy bułkę tartą bezglutenową z masłem. Podsmażamy aż zrobi się „papka”.

Po wyjęciu z piekarnika kalafiora polewamy sosem, posypujemy bułką tartą z masłem oraz koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *