SOKOŁÓW na diecie bezglutenowej

Dziś mam dla Was odpowiedź od firmy SOKOŁÓW. Próbowałam się z nimi skontaktować, ale to było już jakiś czas temu, a odpowiedź do mnie nie dotarła. Aneta, fanka bezglutenowego bloga napisała na Facebooku: „Czy komuś udało się kiedykolwiek skontaktować z wędlinkami Sokołów? Ja próbowałam, ale bezskutecznie… Rzucam wyzwanie”. No to podjęłam to wyzwanie!

Efekt jest taki, że dziś mogę się z Wami podzielić odpowiedzią od Pełnomocnika Zarządu ds. SZJ w SOKOŁÓW S.A., który jest tam lekarzem weterynarii/Specjalistą z Zakresu Higieny Zwierząt Rzeźnych i Żywności Pochodzenia Zwierzęcego.

„Informujemy, że obecnie nie posiadamy w swojej ofercie handlowej żadnego produktu oznaczonego jako „produkt bezglutenowy” (zgodnie z wymaganiami prawnymi taki produkt nie może zawierać glutenu więcej niż 2mg na 100 g masy produktu).

Do bardzo wielu naszych produktów nie dodajemy żadnych składników zawierających gluten, lecz mimo tego nie możemy ich znakować jako „bezglutenowe” ze względu brak możliwości całkowitego wykluczenia prawdopodobieństwa krzyżowego zanieczyszczenia glutenem w tracie procesu produkcyjnego. Takie zagrożenie minimalizujemy poprzez określone zasady postępowania z alergenami, jednak nie jesteśmy w stanie całkowicie wykluczyć możliwości dostania się śladowych ilości glutenu do produktów, do których celowo nie dodajemy składników które gluten zawierają.

Listę produktów bezglutenowych z różnych grup asortymentowych i wytyczne do niej można znaleźć w serwisie Głównego Inspektora Sanitarnego ” – napisano w mailu.

Wiadomość jest bardzo wyczerpująca. Widać, że firma podchodzi do tematu z należytą uwagą.

Jeśli są jakieś firmy, do których chcielibyście, abym napisała, piszcie śmiało! Propozycje zostawiajcie w komentarzach lub na Facebooku, a ja zrobię wszystko, by uzyskać odpowiedź od firmy.

Pozdrawiam!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

9 Comments Dodaj swój

  1. ~bartek pisze:

    Firma Słomiński – kiełbasa podsuszona z indyka. Pisałem, brak odpowiedzi…

    Herbaty aromatyzowane Saga? Lipton? jakie herbaty w takim razie?

    Sery żółte z biedronki?

    1. Co do serów żółtych z Biedronki – musiałabym zobaczyć dokładny skład produktu, poznać jego firmę. Często jest tak, że produkty „biedronkowe” są produkowane przez większe firmy (np. Mlekovitę, która jest dla nas bezpieczna).

      A herbata Lipton jest bezpieczna (http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?f=3&t=5744&hilit=herbata).

      Spróbuję nawiązać kontakt z firmą Słomiński. Może mi odpiszą.

      Pozdrawiam!

      1. ~Ada pisze:

        Co do Biedronki trzeba być czujnym bo czasem zmieniają producenta danego produktu nie zmieniając lub tylko nieznacznie zmieniając opakowanie

  2. ~Aleksandra pisze:

    Jestem ciekawa co z chipsami LAYS.
    Niektórzy piszą, że można tylko i wyłącznie solone, inni, że można też i smakowe, a jeszcze inni, że nie można żadnych. Czasami mam nieziemską ochotę na takie niezdrowe żarełko, ale czytając te wszystkie wypociny Bezglutków to aż mi się odechciewa.
    Tak więc byłabym serio wdzięczna, gdyby ktoś się dowiedział co z tą firmą 🙂
    Całuję i pozdrawiam cieplutko!

    1. Napisałam do nich jakiś czas temu. Ich odpowiedź umieszczona jest na blogu 🙂 http://bezglutenowy.blog.pl/2012/12/17/lays/

  3. ~Ada pisze:

    To ja proszę firmę Natu Bio – producent wielu kasz i innych produktów oznaczonych jako ekologiczne. Bardzo bardzo jestem ciekawa co odpowiedzą

  4. ~Aleksandra pisze:

    Prosiłabym o skontaktowanie się z firmą Łuków.
    Swoją drogą świetny blog :))

    1. Super, już dodaję nowy wpis! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *