Bezglutenowy sok z buraków

Jedna z fanek Bezglutenowego Bloga – Katarzyna, podzieliła się ze mną przepisem na sok z buraków. Może ktoś z Was będzie nim zainteresowany?

Co potrzebujemy? 
4 kg buraków
3 duże cebule
5 ząbków czosnku
4 szklanki wody
2 szklanki cukru
4 płaskie łyżki soli
1,5 szkl octu (można użyć dużo mniej)
10 ziarenek pieprzu

Buraki gotujemy, obieramy i trzemy na tarce. Jak na grubych oczkach to zostaną nam buraki do zasmażania jak na cienkich to będzie do wyrzucenia. Wszytko razem mieszamy i odstawiamy na 24 godz.

Następnie odcedzamy, wyciskamy. Sok przelewamy do słoików i pasteryzujemy. Buraczki dajemy do słoików (te starte na grubych oczkach) dolewamy troszkę soku i pasteryzujemy.Można również zamrozić buraczki.

Soku można dodawać do barszczu, jest pyszny.

Można użyć mniej cukru jak buraki sa bardzo słodkie oraz mniej czosnku (lub więcej) jak kto woli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.