Smażony makaron ryżowy z krewetkami i polędwiczką wieprzową

O mojej miłości do makaronu wiecie od dawna. Dziś mam dla Was przepis na smażony makaron ryżowy z krewetkami i polędwiczką wieprzową.

Co potrzebujemy?

  • kawałek polędwiczki wieprzowej (ok. 100-200 g)
  • kilka krewetek
  • makaron ryżowy (ten szerszy)
  • papryczka chili
  • cebula dymka ze szczypiorkiem (3-4)
  • sezam
  • oliwa/olej do woka
  • kiełki fasoli mung (może być mieszanka stir fry)
  • jajko
  • sos: ok. 60 ml sosu sojowego bezglutenowego, 2 łyżeczki cukru

Polędwiczkę kroimy na plasterki. Krewetki obieramy, czyścimy i osuszamy. Sos przygotowujemy z sosu sojowego wymieszanego z cukrem, który podgrzewamy w rondelku. Gotujemy aż sos zgęstnieje, uwaga, żeby nie przypalić.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją, przelewamy wodą. Dodajemy do niego pokrojoną papryczkę, drobno posiekaną dymkę i mniej drobno szczypiorek. Wszystko mieszamy.

Sezam podprażamy na suchej patelni. Na patelnię wlewamy oliwę/olej do woka, wrzucamy polędwiczki na rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy, aż zmienią kolor z czerwonego na brązowy. Wyjmujemy polędwiczki i na patelnię wykładamy makaron, krewetki, kiełki, wszystko smażymy i mieszamy.

Dodajemy sos, jajko i polędwiczkę, wszystko chwilę smażymy. Posypujemy sezamem. Sos sojowy jest słony, więc już nie dosalamy dania.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *