Słodkie śniadaniowe placuszki

Macie ochotę na bardziej urozmaicone śniadanie, a macie trochę więcej czasu na jego przygotowanie? Proponuję słodkie placuszki, które możecie zjeść z dżemem i syropem klonowym. Lub dowolnym dodatkiem.

Co potrzebujemy?

  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie mix Schar)
  • cukier puder (ok. 1,5 łyżki)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 250 ml jogurtu (może być naturalny, u mnie truskawkowy pitny Skyr)
  • dżem bezglutenowy
  • syrop klonowy
  • oliwa

Jajka miksujemy z jogurtem, cukrem i masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Rozgrzewamy patelnię i wykładamy ciasto, smażymy z obu stron. Układamy placuszki jeden na drugim, przekładając dżemem i polewając syropem klonowym.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *