Sernik krówkowy

Sernik to ciasto, które bardzo często ląduje na naszych świątecznych (i nie tylko) stołach. Dziś mam dla Was przepis na sernik krówkowy. Jest pyszny!
Co potrzebujemy? (tortownica 24-25 cm)
  • Opakowanie bezglutenowych herbatników (na spód)
  • Masło 60 g
Masa serowa
  • Twaróg mielony 1 kg
  • 10 krówek
  • Śmietana słodka
  • 3 jajka
  • Cukier 5 łyżek
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy
Polewa
  • 10 krówek
  • Śmietana słodka
Krówki do dekoracji (5)
Herbatniki rozdrobnić w miseczce. Masło rozpuścić. Mieszamy wszystko i wykładamy dno blachy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Krówki roztop ze śmietaną. Masa musi być jak miód, taka konsystencja. Ostudzić. Dodać do masy serowej.
Ser zmiksuj z masą z krówek, jajkami, proszkiem budyniu i cukrem. Na małych obrotach miksera, do połączenia. Masa do wylania na herbatniki.
Pieczemy przez 130 stopni przez ok. 80-90 min. Na wierzchu powinien być lekko przyrumieniony. Jeśli pęka to nic.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jak się ostudzi: krówki roztapiamy ze śmietaną. Polewamy ostudzone ciasto. Dekorujemy pokruszonymi krówkami (wcześniej można włożyć do lodówki, będzie łatwiej kruszyć).
Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *