Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami

Uwielbiam makaron ryżowy. Krewetki mogłabym jeść na okrągło. Naturalnym było więc, że skusiłam się na przygotowanie sałatki z makaronem ryżowym z krewetkami i sosem na bazie imbiru oraz octu ryżowego.

Składniki:

  • makaron ryżowy (ok. 100 g, bardzo cienkiego)
  • krewetki (wybrałam te duże, z ogonkami, których do sałatki się pozbyłam)
  • pomidorki koktajlowe (wybrałam cherry)
  • ogórek zielony
  • orzeszki ziemne solone
  • papryczka chili
  • szczypiorek
  • imbir (starty, płaska łyżka)
  • ocet ryżowy i ocet winny (ok. 1/3 szklanki)
  • cukier (może być brązowy lub zwykły)
  • sok z limonki
  • świeże kiełki fasoli mung
  • sos rybny (ok. 2 łyżek)

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Mój trzeba było zalać wrzątkiem i po ok. 3 minutach odcedzić. Ugotowany makaron trzeba pociąć/pokroić na mniejsze kawałki (można to zrobić nożem lub nożyczkami, każda opcja dobra). Jeśli mamy krewetki mrożone, odmrażamy je. Pamiętajcie, żeby usunąć jelito (ciemna kreska na krewetce). Sami wiecie czemu… 😉

Pomidorki kroimy na połówki. Jeśli są większe – na ćwiartki. Ogórka obieramy oraz kroimy na plasterki. Orzeszki ziemne siekamy lub nie – jak wolimy. Ja dałam całe. Teraz czas na sos! Do garnka wrzucamy starty na drobno imbir (łatwiej obiera się go łyżeczką, uwierzcie!), ocet ryżowy i winny, cukier i gotujemy. Następnie dodajemy krewetki oraz połowę chili. Gotujemy chwilę. Odstawiamy wszystko z ognia. Dodajemy resztę chili, sok z limonki (sok z ok. 3 limonek), sos sojowy i rybny.

Do miseczki wrzucamy makaron. Dodajemy pomidorki i ogórka. Wrzucamy kiełki fasoli i krewetki. Posypujemy orzeszkami, dodajemy szczypiorek i lekko mieszamy, dodając sos.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *