Dziś zamieszczam przepis na prośbę Bartka, który napisał do mnie na Facebooku.
„Masz może jakieś przepisy na bezglutenowe sałatki? Coś, aby ominąć majonez” – brzmiała wiadomość zostawiona na profilu bezglutenowego bloga na Facebooku.
Jasne, że mam! Będzie to przepis na sałatkę gyros, w której nie ma ani grama majonezu!
Co potrzebujemy?
- filet z piersi kurczaka
- 3-4 ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- papryka czerwona
- średnia cebula
- kapusta pekińska
- jogurt grecki (większe opakowanie)*
- keczup bezglutenowy
- przyprawy (papryka ostra,pieprz,sól,curry – co tam lubicie)
- kapka oleju do smażenia
Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie paski, doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy do zrumienienia.
Kukurydzę odsączamy i płuczemy, cebulę kroimy w kostkę, podobnie paprykę i ogórki konserwowe (mogą być kiszone, jeśli wolicie). Kapustę pekińską szatkujemy.
Keczup mieszamy z jogurtem greckim. Na początku dajemy dwie łyżki jogurtu i tyle samo łyżek keczupu. Mieszamy wszystko i sprawdzamy smak. Musi być taki, żeby nie było czuć ani smaku jogurtu ani keczupu, a żeby te dwa smaki idealnie się wymieszały.
Na dno miski dajemy paprykę. Na nią ogórki, później cebulę, kukurydzę i kapustę. Na taką warstwę dajemy nasz sos. Następnie powtarzamy warstwę aż do wyczerpania składników. Na samą górę dajemy kurczaka i znów pokrywamy sosem.
Salatka jest bardzo dobra i szybko się ją przygotowuje.
Smacznego!
Jeśli jeszcze nie polubiłeś profilu bezglutenowego bloga na Facebooku to zapraszam! Może też szukasz jakiegoś przepisu na danię bezglutenowe? A może chcesz zadać mi jakieś pytanie? Pisz śmiało!
A dla wielbicieli bezglutenowego majonezu polecam firmę Roleski oraz ku mojemu zaskoczeniu… majonez marki własnej Carrefour, który jest naprawdę smaczny 🙂
Bezglutenowy jest również majonez Hellmanns, o którym pisałam na blogu!
http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/21/duza-dawka-informacji/
jogurt ZOTT Grecki jest bez glutenu?
a co z ogórkami konserwowymi?
ja jem tylko kiszone,bo boję się octu
Tak, jogurt z firmy Zott nie zawiera glutenu (http://bezglutenowy.blog.pl/2012/11/27/wiedza-ponad-wszystko/ – tutaj więcej informacji). Polecam też jogurt z Mlekovity 🙂 (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/12/sm-mlekovita/). Co do ogórków konserwowych – ja używałam tych własnej produkcji. A co do octu… Na forum Stowarzyszenia jest informacja z Instytutu Chemii Organicznej PAN: „Ocet spirytusowy nie zawiera glutenu. Jest prostym związkiem chemicznym nie mającym nis wspólnego z aminokwasami”. Taką informację przekazała dr Renata Podraza Sekretariat Naukowy Instytutu Chemii Organicznej PAN.
A co z jogurtam naturalnym Activia?? też jest bezglutenu???
Activia to Danone, a ja tych produktów w ogóle nie jem. Zachęcam do przeczytania info od producenta: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/04/24/danone/ 🙂 Pozdrawiam!
Szczerze powiem, że z jogurtem jeszcze nie próbowałam, a gyrosa robię często. Następnym razem może spróbuję
Polecam! 🙂
A szynka konserwowa zawiera gluten?