Sałatka gyros na diecie bezglutenowej

Dziś zamieszczam przepis na prośbę Bartka, który napisał do mnie na Facebooku.
„Masz może jakieś przepisy na bezglutenowe sałatki? Coś, aby ominąć majonez” – brzmiała wiadomość zostawiona na profilu bezglutenowego bloga na Facebooku.

Jasne, że mam! Będzie to przepis na sałatkę gyros, w której nie ma ani grama majonezu!

Co potrzebujemy?

  • filet z piersi kurczaka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • średnia cebula
  • kapusta pekińska
  • jogurt grecki (większe opakowanie)*
  • keczup bezglutenowy
  • przyprawy (papryka ostra,pieprz,sól,curry – co tam lubicie)
  • kapka oleju do smażenia
* jeżeli ktoś ma ochotę, zamiast jogurtu greckiego można użyć majonezu

Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie paski, doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy do zrumienienia.

Kukurydzę odsączamy i płuczemy, cebulę kroimy w kostkę, podobnie paprykę i ogórki konserwowe (mogą być kiszone, jeśli wolicie). Kapustę pekińską szatkujemy.

Keczup mieszamy z jogurtem greckim. Na początku dajemy dwie łyżki jogurtu i tyle samo łyżek keczupu. Mieszamy wszystko i sprawdzamy smak. Musi być taki, żeby nie było czuć ani smaku jogurtu ani keczupu, a żeby te dwa smaki idealnie się wymieszały.

Na dno miski dajemy paprykę. Na nią ogórki, później cebulę, kukurydzę i kapustę. Na taką warstwę dajemy nasz sos. Następnie powtarzamy warstwę aż do wyczerpania składników. Na samą górę dajemy kurczaka i znów pokrywamy sosem.

Salatka jest bardzo dobra i szybko się ją przygotowuje.

Smacznego!

Jeśli jeszcze nie polubiłeś profilu bezglutenowego bloga na Facebooku to zapraszam! Może też szukasz jakiegoś przepisu na danię bezglutenowe? A może chcesz zadać mi jakieś pytanie? Pisz śmiało! 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

9 Comments Dodaj swój

  1. ~Magda pisze:

    A dla wielbicieli bezglutenowego majonezu polecam firmę Roleski oraz ku mojemu zaskoczeniu… majonez marki własnej Carrefour, który jest naprawdę smaczny 🙂

    1. Bezglutenowy jest również majonez Hellmanns, o którym pisałam na blogu!
      http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/21/duza-dawka-informacji/

  2. ~elżbieta pisze:

    jogurt ZOTT Grecki jest bez glutenu?
    a co z ogórkami konserwowymi?
    ja jem tylko kiszone,bo boję się octu

    1. Tak, jogurt z firmy Zott nie zawiera glutenu (http://bezglutenowy.blog.pl/2012/11/27/wiedza-ponad-wszystko/ – tutaj więcej informacji). Polecam też jogurt z Mlekovity 🙂 (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/12/sm-mlekovita/). Co do ogórków konserwowych – ja używałam tych własnej produkcji. A co do octu… Na forum Stowarzyszenia jest informacja z Instytutu Chemii Organicznej PAN: „Ocet spirytusowy nie zawiera glutenu. Jest prostym związkiem chemicznym nie mającym nis wspólnego z aminokwasami”. Taką informację przekazała dr Renata Podraza Sekretariat Naukowy Instytutu Chemii Organicznej PAN.

  3. ~madziara pisze:

    A co z jogurtam naturalnym Activia?? też jest bezglutenu???

    1. Activia to Danone, a ja tych produktów w ogóle nie jem. Zachęcam do przeczytania info od producenta: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/04/24/danone/ 🙂 Pozdrawiam!

  4. ~Anula80 pisze:

    Szczerze powiem, że z jogurtem jeszcze nie próbowałam, a gyrosa robię często. Następnym razem może spróbuję

  5. ~Ewelina pisze:

    A szynka konserwowa zawiera gluten?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *