Ryżówki czekoladowe (wyróżnienie w kategorii DESER)

on

Przyszła kolej na ostatni przepis, jaki otrzymał nagrodę w kategoii deser. To przepis, który podesłał mi Krzysztof Grala. Wymyślił on od a do zet przepis na Ryżówki czekoladowe.

Krzysztof napisał, że w związku z małą ofertą  słodyczy bezglutenowych, wyszedł temu na przeciw i stworzył Ryżówki
na wzór wyrobów cukierniczuch, które jadł przed zachorowaniem na Celiakę. Chodzi m.in. o słodką bułkę lub pączka.

Co potrzebujemy?

  • 250 g ryżu
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 250 g mąki ryżowej
  • 80 g margaryny
  • 2 tabliczki czekolady goplana{mleczna}

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • cukier biały
  • cukier trzcinowy
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe
  • skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże i zasypać 1 łyżką białego cukru. Czekoladę zetrzeć na tartce lub zmielić w młynku elektrycznym. Ryż zmielić.

Wsypać do pojemnika zmielony ryż, mąki, żółtko{odzielić biało do szklanki}. Dodać czekoladę, margarynę, 2 garstki rodzynek, 4 łyżki cukru{trzcinowego},ok.20 g skórki pomarańczowej oraz wiórki kokosowe. Wlać mleko z drożdżami, doprawić szczyptą soli i wyrabiać mikserem ok. 15 min. Surowe ciasto powinno być słodkie, w razie potrzeby dosłodzić lub dolać miodu. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia, formować łyżką na papierze do pieczenia i piec 40min w temperaturze 170 stopni. Zmielić cukier biały w młynku do kawy i utrzeć z białkiem. Po upieczeniu polać Ryżówki lukrem.

Smacznego!

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

2 Comments Dodaj swój

  1. viofashion napisał(a):

    Bardzo ciekawy pomysł 🙂 Gdyby nie to, że mój braciszek uczulony jest na 3/4 produktów… 🙁

    Zapraszam do mnie 🙂

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Bardzo mi przykro, że jest uczulony. Na pewno uda się coś znaleźć na blogu, co będzie mógł jeść. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *