Ryżówki czekoladowe (wyróżnienie w kategorii DESER)

dnia

Przyszła kolej na ostatni przepis, jaki otrzymał nagrodę w kategoii deser. To przepis, który podesłał mi Krzysztof Grala. Wymyślił on od a do zet przepis na Ryżówki czekoladowe.

Krzysztof napisał, że w związku z małą ofertą  słodyczy bezglutenowych, wyszedł temu na przeciw i stworzył Ryżówki
na wzór wyrobów cukierniczuch, które jadł przed zachorowaniem na Celiakę. Chodzi m.in. o słodką bułkę lub pączka.

Co potrzebujemy?

  • 250 g ryżu
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 250 g mąki ryżowej
  • 80 g margaryny
  • 2 tabliczki czekolady goplana{mleczna}

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • cukier biały
  • cukier trzcinowy
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe
  • skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże i zasypać 1 łyżką białego cukru. Czekoladę zetrzeć na tartce lub zmielić w młynku elektrycznym. Ryż zmielić.

Wsypać do pojemnika zmielony ryż, mąki, żółtko{odzielić biało do szklanki}. Dodać czekoladę, margarynę, 2 garstki rodzynek, 4 łyżki cukru{trzcinowego},ok.20 g skórki pomarańczowej oraz wiórki kokosowe. Wlać mleko z drożdżami, doprawić szczyptą soli i wyrabiać mikserem ok. 15 min. Surowe ciasto powinno być słodkie, w razie potrzeby dosłodzić lub dolać miodu. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia, formować łyżką na papierze do pieczenia i piec 40min w temperaturze 170 stopni. Zmielić cukier biały w młynku do kawy i utrzeć z białkiem. Po upieczeniu polać Ryżówki lukrem.

Smacznego!

2 komentarze Dodaj własny

  1. viofashion pisze:

    Bardzo ciekawy pomysł 🙂 Gdyby nie to, że mój braciszek uczulony jest na 3/4 produktów… 🙁

    Zapraszam do mnie 🙂

    1. Bardzo mi przykro, że jest uczulony. Na pewno uda się coś znaleźć na blogu, co będzie mógł jeść. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.