Rozgrzewająca zupa curry z cukinią

Nadszedł listopad, więc i czas na rozgrzewające zupy. Mam dziś dla Was propozycję na zupę curry z cukinią.

Co potrzebujemy?

  • oliwa
  • cebula (u mnie czerwona)
  • imbir
  • czosnek (2 ząbki)
  • marchewka
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • czerwona pasta curry (ok. 2-3 łyżeczek, możecie mniej, jeśli nie lubicie zbyt mocno ostrych dań)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • puszka mleka kokosowego

W garnku podgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę, imbir oraz czosnek. Dodajemy startą (lub pokrojoną w kostkę) marchewkę. Smażymy i dodajemy czerwoną paprykę, również pokrojoną w kostkę. Po chwili smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (nie trzeba jej obierać).

Dorzucamy czerwoną pastę curry. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy bulion i gotujemy aż do miękkości warzyw.

Dodajemy posiekane liście bazylii oraz mleko kokosowe. Zagotowujemy i potem odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy na gładką masę.

Podajemy z listkami bazylii. Smacznego!

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *