Rosół z indyka

Czas na rosół z indyka! Idealny nie tylko na chwile, kiedy męczymy się z przeziębieniem. Także na dobry, domowy obiad.

Co potrzebujemy?

  • udziec z indyka
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól morska (może być zwykła)
  • sos sojowy
  • oliwa
  • 3 suszone borowiki (lub inne grzyby)
  • natka pietruszki

Potrzebujemy przede wszystkim dużo czasu, bo rosół wymaga naszej cierpliwości.

Mięso płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy ok. pół łyżki soli i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około pół godziny. Wylewamy mięso z płukanki, wlewamy nową wodę (prawie cały garnek). I gotujemy do zagotowania. Ściągamy szumowiny z powierzchni (żeby rosół był klarowny). Zmniejszamy ogień maksymalnie i gotujemy ok. 1.5 godziny.

W międzyczasie przypalamy obraną cebulę. Można opalić ją nad gazem. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej, można zrobić to na patelni grillowej lub w piekarniku. Podobnie robimy z czosnkiem. Marchewkę obieramy i kroimy na pół, podobnie z pietruszką, selerem i porem.  Do garnka z mięsem dodajemy przyprawy (uwaga z sosem sojowym i solą, żeby nie przesadzić!). Wrzucamy grzybki. Gotujemy raz jeszcze do zagotowania.

Pod koniec gotowania wyłowić natkę, pory oraz kawałki innych zielonych warzyw, bo zaczną się rozpadać.

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *