Pyry z gzikiem w nowym wydaniu

Dziś proponuję Wam wariację na temat pyr z gzikiem. Ziemniaki w mundurkach z twarogiem, rzodkiewką, cebulką z masłem i szczypiorkiem.

Na początek trochę teorii. Pyry z gzikiem to danie kuchni wielkopolskiej. Stąd pyry, czyli w gwarze ziemniaki. Oraz gzik, czyli odpowiednio przyprawiony twaróg. Ziemniaki gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania.

Co potrzebujemy?

  • ziemniaki
  • twarożek
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • cebulka
  • masło
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy bez obierania. Później kroimy na ćwiartki, wzdłuż. Wkładamy o naczynia żaroodpornego, posypujemy cebulkę i kładziemy masło na każdy kawałek ziemniaka.

Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika na ziemniaki kładziemy twarożek, posiekaną drobno rzodkiewkę, szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *