Puszysty sernik

Ostatni przepis, który chcę Wam pokazać, to przepis na puszysty sernik. Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie blog Make Cooking Easier.

Co potrzebujemy?

800g sera twarogowego

1 kostka masła

6 żółtek

6 białek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1 bezglutenowy budyń waniliowy (proszek)

aromat zapachowy

cukier puder do posypania

Jak przygotować ciasto?

Potrzebujemy formy do pieczenia wielkości ok. 26 cm.

Zaczynamy od tego, że twaróg ucieramy z masłem. Dodajemy do tego budyń (proszek), aromat zapachowy oraz proszek do pieczenia.

Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie łączymy z masą twarogową. Z białek ubijamy sztywną pianę (w trakcie ubijania możemy dodać szczyptę soli). Gotową pianę dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy całość.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w piekarniku, który rozgrzewamy do temperatury 160 stopni C przez ok. 1 godzinę. Po godzinie, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki.

Sernik jest zupełnie inny, niż ten, który jadłam nie będąc na diecie bezglutenowej. Jest on naprawdę pyszny, wszystkim bardzo smakował.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

11 Comments Dodaj swój

  1. ~flips napisał(a):

    W sam raz na święta 🙂

  2. ~Magdalena napisał(a):

    Jakiego użyłaś aromatu?

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Użyłam aromatu Dr. Oetkera, a w innym przypadku aromatu produkowanego przez FoodCare (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/02/foodcare/).

  3. ~Gosia napisał(a):

    jakiej firmy użyłaś sera twarogowego, bo mnóstwo gotowych ma niestety dodatki glutenu

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Z tego, co pamiętam Mlekovity. Ale pamiętam, że kilka widziałam bez glutenu.

  4. ~Magdalena napisał(a):

    Może być ten ser twarogowy : http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/31/puszysty-sernik/ ???

    Którego z tych aromatów użyłaś : http://www.oetker.pl/handel/dodatki-do-pieczenia/article/185-aromaty.html ???

    Będę chciała go w weekend upiec,ale zanim upiekę muszę ruszyć na polowanie,bo nie wiem gdzie dostane aromat :/

    Wiem,że kiedyś miałam upiec,ale czas mi nie pozwolił,ale teraz mam taka ochotę na „mokre” ciasto,że je zrobię 🙂

    1. gotowalska.zaneta napisał(a):

      Można użyć każdych aromatów w płynie Dr Oetkera (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/11/25/dr-oetker-kolejne-informacje/). Jest w prawie każdym sklepie. Powodzenia! 🙂

      1. ~Magdalena napisał(a):

        Dziękuje,dziś ruszam na łowy i pójdę min do Lidla.

        Może być ten ser : http://piatnica.com.pl/p/pl/twarog-sernikowy-mielony-1kg.html

        Bo ostatnio,źle skopiowałam linka za co przepraszam :/

        Lub podpowiedz mi jak możesz jak nie dostanę w/w sera to jakim mogę zastąpić.

        Pozdrawiam

  5. ~Krawczyk napisał(a):

    Pytanie w sprawie sera- czy ten z Piątnicy może być??

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Tak, oczywiście może być.

  6. ~niemier napisał(a):

    czy użyłaś termoobiegu w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *