Puszysty sernik

Ostatni przepis, który chcę Wam pokazać, to przepis na puszysty sernik. Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie blog Make Cooking Easier.

Co potrzebujemy?

800g sera twarogowego

1 kostka masła

6 żółtek

6 białek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1 bezglutenowy budyń waniliowy (proszek)

aromat zapachowy

cukier puder do posypania

Jak przygotować ciasto?

Potrzebujemy formy do pieczenia wielkości ok. 26 cm.

Zaczynamy od tego, że twaróg ucieramy z masłem. Dodajemy do tego budyń (proszek), aromat zapachowy oraz proszek do pieczenia.

Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie łączymy z masą twarogową. Z białek ubijamy sztywną pianę (w trakcie ubijania możemy dodać szczyptę soli). Gotową pianę dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy całość.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w piekarniku, który rozgrzewamy do temperatury 160 stopni C przez ok. 1 godzinę. Po godzinie, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki.

Sernik jest zupełnie inny, niż ten, który jadłam nie będąc na diecie bezglutenowej. Jest on naprawdę pyszny, wszystkim bardzo smakował.

12 Comments Dodaj swój

  1. ~flips pisze:

    W sam raz na święta 🙂

  2. ~Magdalena pisze:

    Jakiego użyłaś aromatu?

    1. Użyłam aromatu Dr. Oetkera, a w innym przypadku aromatu produkowanego przez FoodCare (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/02/foodcare/).

  3. ~Gosia pisze:

    jakiej firmy użyłaś sera twarogowego, bo mnóstwo gotowych ma niestety dodatki glutenu

    1. Z tego, co pamiętam Mlekovity. Ale pamiętam, że kilka widziałam bez glutenu.

  4. ~Magdalena pisze:

    Może być ten ser twarogowy : http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/31/puszysty-sernik/ ???

    Którego z tych aromatów użyłaś : http://www.oetker.pl/handel/dodatki-do-pieczenia/article/185-aromaty.html ???

    Będę chciała go w weekend upiec,ale zanim upiekę muszę ruszyć na polowanie,bo nie wiem gdzie dostane aromat :/

    Wiem,że kiedyś miałam upiec,ale czas mi nie pozwolił,ale teraz mam taka ochotę na „mokre” ciasto,że je zrobię 🙂

    1. gotowalska.zaneta pisze:

      Można użyć każdych aromatów w płynie Dr Oetkera (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/11/25/dr-oetker-kolejne-informacje/). Jest w prawie każdym sklepie. Powodzenia! 🙂

      1. ~Magdalena pisze:

        Dziękuje,dziś ruszam na łowy i pójdę min do Lidla.

        Może być ten ser : http://piatnica.com.pl/p/pl/twarog-sernikowy-mielony-1kg.html

        Bo ostatnio,źle skopiowałam linka za co przepraszam :/

        Lub podpowiedz mi jak możesz jak nie dostanę w/w sera to jakim mogę zastąpić.

        Pozdrawiam

  5. ~Krawczyk pisze:

    Pytanie w sprawie sera- czy ten z Piątnicy może być??

    1. Tak, oczywiście może być.

  6. ~niemier pisze:

    czy użyłaś termoobiegu w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *