Pulpeciki w sosie pieczarkowym z pieczonymi batatami

Mam dziś dla Was przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowym z batatami. Zamiast batatów możecie wybrać ziemniaki (w formie puree lub zwykłe), ryżem lub domowymi kluseczkami bezglutenowymi.

  • 5-6 większych pieczarek
  • 500 g mielonego mięsa (moje było wieprzowo-wołowe)
  • cebula cukrowa (może być czerwona lub zwykła)
  • 3-4 ząbki czosnku (można dodać mniej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego bezglutenowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być drobiowy)
  • łyżeczka papryki w proszku (użyłam słodkiej, ale może być wędzona lub ostra)
  • mąka bezglutenowa (wybrałam fińskiej marki, ale może być jakakolwiek)
  • śmietana (nieobowiązkowa)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę, na której zeszklimy posiekaną drobno cebulkę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Po podsmażeniu połowę dorzucamy do mięsa mielonego, resztę zostawiamy.

W międzyczasie pieczemy bataty w 180 st. przez ok. 20-30 minut.

Na patelnię z cebulką dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Jeśli pieczarki są duże, można pokroić na nieco mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i smażymy. Zdejmujemy z patelni.

Do mięsa dorzucamy bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól, pieprz. Wyrabiamy mięso, formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na tej samej patelni. Wlewamy gorący bulion. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Możemy raz na jakiś czas przemieszać.  Potem dodajemy pieczarki i chwilę gotujemy.  Na koniec możemy (to nie jest obowiązkowe) zagęścić sos śmietaną lub mąką.

Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *