Przesyłka od Nestle – Corn Flakes bez glutenu

Otrzymałam przesyłkę od Nestle, w której znalazły się płatki Corn Flakes bez glutenu. Muszę pochwalić pomysłowość producenta.
W paczce doręczonej do samych drzwi znalazł się worek, a w nim dwie paczki płatków bezglutenowych oraz miseczka (niestety pęknięta). Oprócz tego mam też list zaadresowany specjalnie do mnie oraz Q&A.

Producent odpowiada:

  1. Dlaczego wprowadzono te płatki na rynek? – producent chciał, by znalazła się bezpieczna opcja dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą spożywać glutenu – bardzo mnie to cieszy, pisałam o tym wielokrotnie, to naprawdę ogromny plus dla firm, jeśli zauważają nas wśród swoich klientów;
  2. Czy ten produkt zawiera pełne ziarna zbóż? – nie, ponieważ płatki są bezglutenowe, nie użyto pełnych ziaren zbóż;
  3. Czy to oznacza, że gwarancja Pełnego Ziarna nie jest już istotna dla firmy Nestle? – nie, producent chce wprowadzić różnorodność produktów, są na rynku takie, które mają oznaczenie Pełnego Ziarna, co oznacza, że są produkowane z udziałem składników pełnoziarnistych;
  4. Czy to nie tylko chwilowa „moda na produkty bezglutenowe”? – nie, Nestle Corn Flakes bez glutenu to odpowiedź na zapotrzebowanie klientów na bezglutenową wersję tych płatków śniadaniowych;
  5. Jakie są korzyści zdrowotne i żywieniowe nowych Nestle Corn Flakes bez glutenu? – dla osób na diecie bezglutenowej są nową opcją śniadaniową bez utraty smaku, bezglutenowe płatki są wzbogacone w witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy;
  6. Czy płatki Nestle Corn Flakes bez glutenu smakują inaczej niż ich glutenowy poprzednik? – nie, ekstrakt słodu jęczmiennego zamieniono na syrop z cukru brązowego (brązowy cukier, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego) bez wpływu na końcowy smak;
  7. Jak wygląda proces produkcji płatków? – produkowane są prawie w ten sam sposób, co klasyczne płatki kukurydziane z wyjątkiem wyłączenia z ich składu ekstraktu słodu jęczmiennego, który jest źródłem glutenu, dodatkowo w całym procesie produkcji ziarna kukurydzy nie mają kontaktu z surowcami zawierającymi gluten, co zostało potwierdzone międzynarodowym certyfikatem;
  8. Czy dodano coś do wersji bezglutenowej, aby upewnić się, że płatki smakują tak samo i mają taką samą strukturę jak klasyczne? – nie, jedyną różnicą jest zamiana słodu jęczmiennego na syrop z cukru brązowego;
  9. Działania marketingowe kierowane są do rodzin. Czy to bezpieczne dla dzieci, aby całkowicie wykluczyć gluten z ich codziennej diety? – z wyjątkiem osób z nietolerancją glutenu lub z celiakią nie zaleca się, aby z diety dzieci całkowicie wykluczyć gluten, nowe płatki to nowa opcja śniadaniowa dla rodzin zainteresowanych włączeniem pokarmów bezglutenowych do ich diety;

Cena: ok. 3,99 zł (250 g), 7,99 zł (600 g)

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

5 Comments Dodaj swój

  1. ~DorFryt napisał(a):

    Mi się wydaje, że smak się zmienił… hmmm… może już dawno się zmienił, ale jak jadałam (przed przejściem na dietę) smak był troszkę inny(chyba, że ja mam jakieś widzimisię). Co do 9 pkt. wydaje mi się, że Nestle wprowadzając te płatki jako produkt bezglutenowy chciał powiększyć liczbę konsumentów… bo chyba to są najpopularniejsze płatki…

  2. ~Ilona napisał(a):

    A od kiedy to kukurydza ma gluten?

  3. ~Anka napisał(a):

    Kukurydza jest zbożem które nie posiada glutenu obok ryżu, soi,gryki i wielu innych czyli zwykły chwyt marketingowy chyba ze poprzednio płatki nestle były kukurydzopodobne

  4. ~Agnieszka napisał(a):

    Do osób, które nie odczytały sensu info od producenta – kukurydza nie zawiera glutenu i nigdy nie zawierała, apłatki miały wcześniej gluten, bo nie dbali o kontakt ziarna z innymi produktami zbożowymi a teraz dbają, a co ważniejsze – słód jęczmienny dawniej stosowany zamienili na pochodną cukru trzcinowego. Jęczmień ma gluten, cukier trzcinowy nie. Taka zamiana 😀

  5. ~kacha napisał(a):

    Tak dla informacji prosze poczytac o reakcji krzyzowej w alergii dotyczy kukurydzy oraz substancji slodzacej w platkach podaje strone
    http://www.ciam.pl/cukier-miod/skladnik-syrop-cukru-inwertowanego. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *