Produkty bezglutenowe Sano Gluten Free. Pieczywo do wypieku i duży wybór produktów

Miesiąc temu firma Sano Gluten Free wysłała mi kilka swoich produktów do testów. Wśród nich znalazło się pieczywo i bułki, ciasteczka oraz mieszanka do wypieku chleba i ciasta. Jak smakowały te produkty i czy są warte zakupu?

Sano Gluten Free to nowa marka stanowiąca własność firmy DEK, która produkuje żywność bezglutenową na polski rynek. Oferta piekarni została pomyślana w taki sposób, aby realizować potrzeby klientów. I to wszystko prawda. W ofercie znajdziemy kilka rodzajów pieczywa (testowałam chleb z dynią, biały i z ziarnami), bułki (z dynią oraz z ziarnami), ciasteczka oraz mieszanki do wypieku chleba i ciasta.

Skład produktów jest naprawdę bardzo dobry. Bułki są mięciutkie, nie wymagają dodatkowego wypieku czy podgrzania, zachwycił mnie ich smak. Ciasteczka smakowały bardzo dobrze, nie czuć chemicznego posmaku, który czasem występuje. A chleb do wypieku własnego – rewelacja. Wyszedł naprawdę bardzo dobry, a przygotowanie (użyłam maszyny do wypieku) banalne.

Chleb bezglutenowy Biały (8,99 zł w sklepie producenta)

Składniki: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), syrop ryżowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik z zielonego groszku), olej rzepakowy, drożdże, białko jaja, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (Hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Produkt nie zawiera: laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, konserwantów.

Chleb bezglutenowy z dynią (9,17 zł)

Składniki: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), dynia 8%, syrop ryżowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik z zielonego groszku), olej rzepakowy, drożdże, białko jaja, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (Hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Produkt nie zawiera: laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, konserwantów.

Chleb bezglutenowy 3 ziarna (9,23 zł)

Składniki: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, tapiokowa), ziarna 11 % (słonecznik, siemię lniane, mak), olej rzepakowy, syrop ryżowy, błonnik roślinny (psylium, błonnik jabłkowy), drożdże, białko jaja, melasa trzcinowa, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Produkt nie zawiera: laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, konserwantów.

Bułka bezglutenowa biała (5,62 zł)

Składniki: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), syrop ryżowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik z zielonego groszku), olej rzepakowy, drożdże, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (Hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Produkt nie zawiera: laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, konserwantów.

Bułka bezglutenowa z dynią (5,68 zł)

Składniki:  woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, tapiokowa), dynia 8 %,  syrop ryżowy, olej rzepakowy, błonnik roślinny (psylium, błonnik z zielonego groszku), drożdże, melasa trzcinowa, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Produkt nie zawiera: laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, konserwantów.

Bułka bezglutenowa 3 ziarna (5,64 zł)

Składniki: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, tapiokowa), ziarna 11 % (słonecznik, siemię lniane, chia), olej rzepakowy, syrop ryżowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik jabłkowy), drożdże, melasa trzcinowa, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Ciasteczka bezglutenowe kokosowe (6,75 zł)

Składniki: skrobia ziemniaczana, cukier, olej rzepakowy, jaja, wiórki kokosowe 13,5%, mąka jaglana, mąka kokosowa 6,5 %.

Mieszanka do wypieku ciasta kakaowego (7,18 zł)

Składniki: cukier, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, kakao 11%, błonnik kakaowy, proszek do pieczenia [skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, substancja spulchniająca difosforany, węglany sodu)], substancja zagęszczająca (hydroxypropylometyloceluloza),

Mieszanka do wypieku chleba białego (7,44 zł)

Składniki: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia tapiokowa, mąka jaglana, psyllium, błonnik z zielonego groszku, sól, cukier, substancja zagęszczająca (hydroxypropylometyloceluloza).

Uważam, że produkty Sano Gluten Free wyróżniają się pośród innych dostępnych na rynku. Cena w porównaniu do bardzo dobrego składu jest korzystna. A smak? Bardzo na tak! Polecam wszystkim tę firmę. Nie zawiedziecie się.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *