Produkty bezglutenowe Sano Gluten Free. Pieczywo do wypieku i duży wybór produktów

Miesiąc temu firma Sano Gluten Free wysłała mi kilka swoich produktów do testów. Wśród nich znalazło się pieczywo i bułki, ciasteczka oraz mieszanka do wypieku chleba i ciasta. Jak smakowały te produkty i czy są warte zakupu?

Sano Gluten Free to nowa marka stanowiąca własność firmy DEK, która produkuje żywność bezglutenową na polski rynek. Oferta piekarni została pomyślana w taki sposób, aby realizować potrzeby klientów. I to wszystko prawda. W ofercie znajdziemy kilka rodzajów pieczywa (testowałam chleb z dynią, biały i z ziarnami), bułki (z dynią oraz z ziarnami), ciasteczka oraz mieszanki do wypieku chleba i ciasta.

Skład produktów jest naprawdę bardzo dobry. Bułki są mięciutkie, nie wymagają dodatkowego wypieku czy podgrzania, zachwycił mnie ich smak. Ciasteczka smakowały bardzo dobrze, nie czuć chemicznego posmaku, który czasem występuje. A chleb do wypieku własnego – rewelacja. Wyszedł naprawdę bardzo dobry, a przygotowanie (użyłam maszyny do wypieku) banalne.

Chleb bezglutenowy Biały (8,99 zł w sklepie producenta)

Składniki: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), syrop ryżowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik z zielonego groszku), olej rzepakowy, drożdże, białko jaja, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (Hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Produkt nie zawiera: laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, konserwantów.

Chleb bezglutenowy z dynią (9,17 zł)

Składniki: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), dynia 8%, syrop ryżowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik z zielonego groszku), olej rzepakowy, drożdże, białko jaja, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (Hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Produkt nie zawiera: laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, konserwantów.

Chleb bezglutenowy 3 ziarna (9,23 zł)

Składniki: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, tapiokowa), ziarna 11 % (słonecznik, siemię lniane, mak), olej rzepakowy, syrop ryżowy, błonnik roślinny (psylium, błonnik jabłkowy), drożdże, białko jaja, melasa trzcinowa, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Produkt nie zawiera: laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, konserwantów.

Bułka bezglutenowa biała (5,62 zł)

Składniki: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), syrop ryżowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik z zielonego groszku), olej rzepakowy, drożdże, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (Hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Produkt nie zawiera: laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, konserwantów.

Bułka bezglutenowa z dynią (5,68 zł)

Składniki:  woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, tapiokowa), dynia 8 %,  syrop ryżowy, olej rzepakowy, błonnik roślinny (psylium, błonnik z zielonego groszku), drożdże, melasa trzcinowa, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Produkt nie zawiera: laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, konserwantów.

Bułka bezglutenowa 3 ziarna (5,64 zł)

Składniki: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, tapiokowa), ziarna 11 % (słonecznik, siemię lniane, chia), olej rzepakowy, syrop ryżowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik jabłkowy), drożdże, melasa trzcinowa, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Ciasteczka bezglutenowe kokosowe (6,75 zł)

Składniki: skrobia ziemniaczana, cukier, olej rzepakowy, jaja, wiórki kokosowe 13,5%, mąka jaglana, mąka kokosowa 6,5 %.

Mieszanka do wypieku ciasta kakaowego (7,18 zł)

Składniki: cukier, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, kakao 11%, błonnik kakaowy, proszek do pieczenia [skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, substancja spulchniająca difosforany, węglany sodu)], substancja zagęszczająca (hydroxypropylometyloceluloza),

Mieszanka do wypieku chleba białego (7,44 zł)

Składniki: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia tapiokowa, mąka jaglana, psyllium, błonnik z zielonego groszku, sól, cukier, substancja zagęszczająca (hydroxypropylometyloceluloza).

Uważam, że produkty Sano Gluten Free wyróżniają się pośród innych dostępnych na rynku. Cena w porównaniu do bardzo dobrego składu jest korzystna. A smak? Bardzo na tak! Polecam wszystkim tę firmę. Nie zawiedziecie się.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

  1. Izabela pisze:

    W jakich sklepach (oprócz sklepu producenta )można kupić produkty tej firmy. Strona internetowa tej firmy mi nie działa . Poza tym chcialam kupić jeszcze produkty bezglutenowe z innych firm np.makaron.
    Ps.jaka oryginalna,hinska lub indyjska ekologiczna zielona herbata lisciasta nie zawiera glutenu. Chodzi mi konkretnie o herbatę bez żadnych dodatków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *