Polędwiczki w sosie musztardowo-śmietanowym z pieczarkami

Dziś mam dla Was przepis na pyszną polędwiczkę wieprzową w sosie musztardowo-śmietanowym z pieczarkami. Mięso jest miękkie i soczyste, sos wyrazisty. Polecam!

Co potrzebujemy?

  • polędwiczka wieprzowa (moja miała ok. 300-400 g)
  • pieprz, sól
  • oregano
  • oliwa
  • łyżka masła
  • pieczarki (ok. 6-8)
  • 2 łyżki whisky
  • musztarda francuska
  • musztarda miodowa
  • ok. 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pęczek natki pietruszki
  • buraczki z chrzanem
  • ziemniaki pieczone w talarkach

Polędwiczkę kroimy na kawałki. Plasterki powinny mieć ok. 2 cm, ale kroimy „na oko”. Posypujemy pieprzem i oregano, odstawiamy na chwilę na bok. Pieczarki kroimy w ćwiartki, smażymy na oliwie, potem, pod koniec pieczenia, dodajemy masło, żeby ładnie się zrumieniły.

W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki. Mieszamy z oliwą i solą, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min, do zarumienienia. Zamiast takich ziemniaków można podać puree.

Zdejmujemy pieczarki z patelni. Na tę samą patelnię wlewamy oliwę, smażymy mięso ok. 2 minuty z dwóch stron. Doprawiamy solą. Wlewamy whisky, odparowujemy alkohol. Wrzucamy natkę pietruszki. Dodajemy musztardy (3 łyżki francuskiej, 1 łyżka miodowej), wrzucamy pieczarki i śmietanę wymieszaną z bezglutenowym sosem sojowym. Gotujemy, sos gęstnieje i gotowe!

Musztardy, z których korzystałam, to musztarda francuska z Biedronki (ze znakiem przekreślonego kłosa) oraz przepyszna musztarda miodowa Roleski. Również bezglutenowa.

Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku. 

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *