Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i opiekanymi ziemniakami

dnia

Polędwiczka wieprzowa to pyszne mięso. Możecie kojarzyć ją z przepisu, w którym występuje z pieczarkami. Przygotowywałam już polędwiczkę z jabłkami, przepis znajdziecie tutaj. Są jednak pewne modyfikacje, o których poniżej.

Pierwsza zmiana jest taka, że w trakcie przygotowywania polędwiczki dodałam 4 łyżki calvadosu. Calvados to wytrawny winiak, charakteryzujący się wytrawnym smakiem owocowym i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Miałam akurat ten alkohol, dostałam kiedyś w prezencie od taty, dlatego ubarwiłam smak mięsa tym trunkiem.

Druga zmiana to naprawdę kwaśne jabłka. Szara reneta pasuje tu idealnie.

Trzecia zmiana to podanie z opiekanymi ziemniaczkami, zamiast z puree. Uwielbiam ziemniaki w tej wersji. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki średniej wielkości. Bierzemy naczynie żaroodporne i stawiamy je na ogniu, roztapiając w nim masło z oliwą. Odstawiamy z ognia i dodajemy ząbki czosnku, ziemniaki i suszony rozmaryn. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wkładamy do piekarnika, przykrywając folią lub pokrywką. Pieczemy ok. 45 minut pod przykryciem, a potem jeszcze 15 min bez przykrycia, żeby ziemniaki się zarumieniły

Smacznego!

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *