Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem

Lubicie cydr? Ja bardzo. Ratuje mnie wtedy, kiedy chcę wypić coś lżejszego. W połączeniu z mięsem – nie próbowałam. Aż do weekendu, kiedy sięgnęłam po ten przepis. Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i sosem cydrowo-śmietanowym wyszła naprawdę bardzo dobra!

Co potrzebujemy?

  • polędwiczka wieprzowa
  • 2 cebulki szalotki
  • 1,5 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki cydru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • tymianek (suszony lub świeży)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pieprz, sól
  • 2 kwaśne jabłka (pytajcie w warzywniaku lub szukajcie opisu w sklepie)
  • cukier

Polędwiczkę kroimy na plastry*. Każdy oprószamy solą i pieprzem. Cebulki siekamy w drobną kosteczkę.

Na patelni roztapiamy masło z oliwą i smażymy polędwiczkę na płasko. Dodajemy ocet jabłkowy, gotujemy i wlewamy cydr, śmietankę, wrzucamy tymianek.

Jabłka kroimy w ósemki, wcześniej je obieramy. Smażymy na maśle, posypując cukrem. Dodajemy je do polędwiczki.

Podajemy z puree ziemniaczanym.

*Gdybym miała robić ten przepis raz jeszcze, zrobiłabym tę polędwiczkę jak w tym przepisie. Wtedy jest bardziej soczysta.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *