Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem

Lubicie cydr? Ja bardzo. Ratuje mnie wtedy, kiedy chcę wypić coś lżejszego. W połączeniu z mięsem – nie próbowałam. Aż do weekendu, kiedy sięgnęłam po ten przepis. Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i sosem cydrowo-śmietanowym wyszła naprawdę bardzo dobra!

Co potrzebujemy?

  • polędwiczka wieprzowa
  • 2 cebulki szalotki
  • 1,5 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki cydru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • tymianek (suszony lub świeży)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pieprz, sól
  • 2 kwaśne jabłka (pytajcie w warzywniaku lub szukajcie opisu w sklepie)
  • cukier

Polędwiczkę kroimy na plastry*. Każdy oprószamy solą i pieprzem. Cebulki siekamy w drobną kosteczkę.

Na patelni roztapiamy masło z oliwą i smażymy polędwiczkę na płasko. Dodajemy ocet jabłkowy, gotujemy i wlewamy cydr, śmietankę, wrzucamy tymianek.

Jabłka kroimy w ósemki, wcześniej je obieramy. Smażymy na maśle, posypując cukrem. Dodajemy je do polędwiczki.

Podajemy z puree ziemniaczanym.

*Gdybym miała robić ten przepis raz jeszcze, zrobiłabym tę polędwiczkę jak w tym przepisie. Wtedy jest bardziej soczysta.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.