Dzisiaj przyszła pora na 100 procentowo bezglutenowe placki ziemniaczane! Wyszły naprawdę dobre!
Co potrzebujemy?
ziemniaki (użyłam czterech)
mąka bezglutenowa
jajko
sól, pieprz, cukier, olej
No to do dzieła!
Ziemniaki ścieramy na małych oczkach lub wrzucamy do robota kuchennego, by on wykonał za nas tę robotę. 😉 Do startych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę, by powstała nam masa. Wsypujemy ją na oko. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy na nią ciasto i rozprowadzamy po patelni, by placuszek nie był za gruby. Usmażone placuszki posypałam cukrem – lubię je w takiej formie najbardziej.
Jeśli chcemy zjeść je ze śmietaną/gulaszem/sosem czosnkowym możemy dodać do masy startą cebulkę (na takich samych oczkach, co ziemniaczki).
Smacznego!
Nie ma to jak dobre ziemniaczane placki 🙂