Pieczywo bezglutenowe Schnitzer. Które najlepsze?

on

Dziś kilka słów o pieczywie bezglutenowym marki Schnitzer, które można kupić w sklepie Niro Bio.  Miałam możliwość przetestowania kilka produktów, o których chciałabym Wam trochę opowiedzieć. Każde pieczywo ma niesamowity skład. Każde ma w sobie to „coś”. Czy mam swojego faworyta?

Pierwszym pieczywem, jakie testowałam, były bagietki bezglutenowe.

Każde pieczywo, które testowałam, trzeba podpiec. Można to zrobić w piekarniku lub tosterze. Druga opcja jest zdecydowanie bardziej wygodna, szczególnie, kiedy nie chcecie rozgrzewać całego piekarnika, by przygotować pieczywo.

Podgrzane bagietki są bardzo chrupiące. U mnie wylądowały w towarzystwie sera, papryki oraz pomidorków koktajlowych.

Skład: woda, 28% skrobia kukurydziana*, naturalny zakwas ryżowy* (mąka ryżowa*, woda), płatki z prosa*, mąka lniana*, olej słonecznikowy*, 2% mąka kukurydziana*, mąka ryżowa*, łuski płesznika*, białko grochowe, dekstroza*, sól morska, drożdże*, substancje zagęszczające: guma guar*, guma ksantanowa, przyprawy*.
* Składniki pochodzące z uprawy ekologicznej

Cena: 10,70 zł (2 bagietki)

Kolejnym pieczywem był bezglutenowy chleb wegański, który ma w składzie warzywa. Dla mnie smak był nieco za słodki, bulionowy, ale jestem pewna, że i to pieczywo znajdzie swoich ulubieńców.

Skład: naturalny zakwas ryżowy* (mąka ryżowa*, woda), 20% warzywa* (marchew*, pasternak*), pełnoziarnista mąka z prosa*, woda, mąka ryżowa*, nasiona słonecznika*, mąka sojowa*, sezam*, len*, sól morska, błonnik jabłkowy*, emulgator: lecytyna sojowa.
* Składniki pochodzące z uprawy ekologicznej

Cena: 13,50 zł

Następne były bułeczki z amarantusem. Nieco obawiałam się tego smaku, ponieważ nie do końca jest mi po drodze z tym zbożem. W tej wersji jednak były bardzo smaczne. I ta chrupiąca skórka! Tęsknię za tym smakiem.

Skład: 27% skrobia kukurydziana*, woda, naturalny zakwas amarantusowy*(5% pełnoziarnista mąka amarantusowa*, woda), mąka ryżowa*, 7% pełnoziarnista mąka amarantusowa*, siemię lniane*, nasiona słonecznika*, sezam*, olej słonecznikowy* łuski płesznika*, białko grochowe, błonnik jabłkowy*, dekstroza*, sól morska, drożdże*, substancja zagęszczająca: guma guar*, guma ksantanowa, przyprawy*
* Składniki pochodzące z uprawy ekologicznej

Cena: 15,80 zł

Ostatnie pieczywo to bezglutenowy ziarnisty chleb ze słonecznikiem. I tutaj ten słonecznik jest bardzo wyczuwalny. Tutaj podpiekałam chleb w tosterze i efekt jest taki sam jak w piekarniku. Chleb nabiera rumieńców i naprawdę jest bardzo przyjemny w smaku.

Skład:woda, 30% skrobia kukurydziana*, naturalny zakwas ryżowy* (mąka ryżowa*, woda), 6% nasiona słonecznika*, mąka ryżowa*, 3% mąka kukurydziana*, olej słonecznikowy*, dekstroza, łuski płesznika*, białko grochowe, błonnik jabłkowy*, sól morska, drożdże, substancja zagęszczająca: guma guar, guma ksantanowa, przyprawy*
* Składniki pochodzące z uprawy ekologicznej

Cena: 17,99 zł

Na koniec moja ocena. Trudno wybrać jednoznacznego faworyta. Obstawiałabym na remis, ale z lekkim wskazaniem na bagietki. Polecam to pieczywo, naprawdę warto.

 

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *